Kako umiru zvezde i da li može i sunce da se ugasi?

Ni zvezde nisu večne. Kao vasiona ili ljudi, i one imaju životni vek. Jednog dana se rode, žive duže ili kraće i onda umiru. To, na primer, čeka i naše Sunce kroz 5 milijardi godina.

Kada zvezda veličine Sunca potroši svo gorivo (sav gas), ugasi se. Sabije se i smežura, zagreje i pobeli. Njeno jezgro ugiba. Ugašene zvezde se nazivaju „belim patuljcima“.

U toku više miliona godina, beli patuljak se ohladi i pretvara u nevidljivog „crnog patuljka“.

Krupnije zvezde od Sunca se takodje smežuraju pri gašenju. U trenutku narušavanja jezgra, uz zaslepljujući blesak, dolazi do eksplozije. Ovaj blesak je ravan svetlosti više milijardi sunaca. Prasak, svakog sekunda, odašilje gornje slojeve zvezda u Kosmos, brzinom od više Miliona kilometara. Na nebu se trenutno pojavljuje blesak: radja se supernova. Do eksplozije jedne zvezde, unutar jedne galaksije, dolazi svake stote godine.

Kako umiru zvezde

KOLIKO DUGO MOŽE DA ŽIVI ZVEZDA?

Sve zavisi od njene mase, od količine supstancije koju ona sadrži. Zvezde velike mase sagorevaju svoj vodonik( a samim tim i sebe ) nemilice i žive nekoliko miliona godina. Zvezde male mase koje vrlo pažljivo troše svoj vodonik, žive dugo, do 30 milijardi godina. Sunce, zvezda srednje mase, živeće oko 10 milijardi godina. Kako je već proživelo 5 milijardi godina, ono je na polovini svog životnog veka.

SUNČEV KRAJ

Šta će postati od našeg Sunca kroz 5 milijardi godina kada potroši sav svoj vodonik u jezgru? Počeće da sagoreva kiseonik iz plićih slojeva. U tom trenutku ovaj omotač će se raširiti i ohladiti: Sunce će postati crveni dzin. Njegov prečnik će se povećati sto puta i ono će progutati planete Merkur i Veneru. Na Zemlji će postati pakleno vruće! Kada skoro sav vodonik postane helijum, Sunce će sagorevati ovaj helijum da ga prevee u nove elemente.To će samo usporiti sudbonosni momenat. Kada nekoliko puta “ štucne „, ono će odbaciti svoj omotač u prostor, kao kada se dune prsten od dima.

Ovaj omotač će obrazovati  oko njega školjku od gasa i prašine koja će se tokom vremena istrošiti. Što se tiče jezgra Sunca, ono će se skupiti i zagrejati do belog usijanja, postaće beli patuljak, sasvim mala, vrlo gusta zvezda, takva da jedna kafena kašičica ove supstancije teži nekoliko tona. Zatim će se ovaj beli patuljak lagano ugasiti.

Sunčev kraj može izgledati strašan, ali to nije ništa u poredjenju sa onim što očekuje zvezde velike mase.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts