uzimanje lekova na svoju ruku

Zašto nije dobro uzimati lekove na svoju ruku?

Svako od nas može navesti puno razloga zbog kojih ne treba da sami sebi “prepisujemo” lekove. Međutim, koliko je nas koji to bar povremeno ne radimo?!

Uzimajući u obzir gužve u čekaonici i često vrlo neljubazne doktore, ne treba da nas čudi što neko odlučuje da se sam izbori sa svojim zdravstvenim problemima, umesto da potraži stručnu pomoć. Ipak, pre nego što sledeći put odlučite da uzmete neki lek razmislite o sledećem.

uzimanje lekova na svoju ruku

Istraživanje rađeno u Sjedinjenim Američkim Državama (u „Brigham and Women’s“ bolnici u Bostonu) pokazalo je da redovna upotreba paracetamola i ipobrufena može dovesti do gluvoće. Upotreba ipobrufena 6 puta nedeljno povećava rizik za gubljenje sluha za čak 24%, dok je upotreba paracetamola 5x nedeljno povezana sa povećanjem rizika od gluvoće od 21%. Ukoliko uzimate neki od ovih lekova 2x nedeljno povećavate svoju šansu da izgubite sluh za 13%. Zanimljivo je da ova studija pokazuje da aspirin ne utiče negativno na sluh.

Dakle, pre nego što sledeći put odlučite da uzmete neki lek konsultujte se sa lekarom, ma koliko vam to mučno bilo. Čak i ako imate sreće, pa lek koji koristite ublažava vaše tegobe, a ne nanosi previše štete vašem organizmu, ne zaboravite da ovako najčešće lečite samo simptome, a ne i uzrok vaše bolesti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts