Babušnica – Istorija grada, slike i korisne adrese i telefoni

Geografski položaj

Leži u lužničkoj kotlini, na ograncima Suve planine, na 460 m nadmorske visine. Pošto je oivičena planinskim ograncima, Babušnica je prijatno planinsko mesto sa zdravom klimom, pogodno za letovanje i odmor.

Istorijat

Arheološki nalazi pokazuju da je ovaj teren, bio naseljen još u antičko doba, a ostaci rimskih utvrđenja i puteva svedoče da je ovde za vlade Rimljana postojalo veće naselje. Za vreme cara Dušana i neposredno posle njegove smrti, ovaj kraj je bio u sastavu srpske srednjovekovne države. Nemamo dovoljno podataka o ovome kraju za vreme turske vladavine. Kasnije, u XIX veku, pominju se ustanci stanovništva ovog kraja protiv Turaka. Za vreme prvog srpskog ustanka došlo je i ovde do previranja jer je u neposrednoj blizini Babušnice tada operisao leskovački vojvoda Ilija Strelja sa svojim ustanicima. I kasnije, sve do konačnog oslobođenja ovoga kraja od Turaka 1878. godine, bilo je nekoliko buna protiv obesne turske uprave. Za vreme srpsko-bugarskog rata 1885. godine na ovom području vođene su žestoke borbe.

Tokom narodne revolucije ovaj kraj je bio poprište borbi još od 1941. godine. Ovde su uspešno operisali svrljiško-nišavski, babički i drugi južnomoravski odredi. Babušnicu su konačno oslobodile sredinom septembra 1944. godine jedinice 22. divizije NOVJ.

babusnica istorija grada

Razvoj privrede Babušnice

Posle oslobođena, privreda Babušnice i okoline počela je da se raz vija brzim tempom. Pored jačanja poljoprivrede podtetnuto je i više preduzeća. Ovaj kraj je bogat i rudnim blagom. Poznat je rudnik kamenog uglja „Jerma” koji je eksploatisan i u bivšoj Jugoslaviji. U reonu Vel. Bonjinca i Zavidinca eksploatiše se betonit koji se izvozi i u strane zemlje. Ovaj kraj je poznat po radnicima vičnim ciglarsko-creparskom i zidarskom zanatu.

Turizam

Babušnica s okolinom ima lep i živopisan izgled. Svuda se vide interesantni predeli koji pružaju sve uslove i mogućnosti za ugodan odmor i rekreaciju. Tridesetak kilometara od Babušnice. s kojom ima redovnu autobusku vezu, nalazi se Zvonička banja. Banja je bila poznata još za vreme Rimljana, ali je izvor kasnije bio zatvoren i neupotrebljiv sve do XX veka. Početkom ovoga veka, a naročito između dva svetska rata banja je proširena. Posle oslobođenja ona je uređena, i počela je intenzivnije da se koristi tako da danas raspolaže s 250 ležaja u 15 vila. Voda banje je radioaktivna i upotrebljava se za kupanje i piće; leči reumatizam, išijas, živčane bolesti itd.

Pošto se nalazi na nadmorskoj visini od 600 m. banja ima planinsku klimu i služi i kao klimatsko letovalište. Banja se nalazi u podnožju Asenovog kalea na kome su ostaci nekog utvrđenog grada, za koji se veruje da potiče iz srednjeg veka. Nedaleko od Babušnice, na reci Lužnici, nalazi se poznato letovalište Ljuborađa. Tu su izvori Lužnice na kojima sa nalazi mnogo vodenica, koje su prava turistička atrakcija. U klisuri nalazi se dizan Komarički vodopad. Lužnica je veoma bogata ribom, a u okolnim šumama ima raznovrsne divljači, naročito zečeva i srna, a u višim predelima i divljih svinja. Suva planina svojim kamenitim grebenima upotpunjuje lepotu ovoga kraja.

Spomenici kulture

Od spomenika kulture u daljoj okolini Babušnice treba pomenuti manastir Poganovo, koga je verovatno podigao krajem XIV veka Konstantin Dejanović. Crkva, koja je posvećena Sv. Jovanu Bogoslovu, živopisana je 1499. godine. Manastir se odlikuje lepim freskama na svodovima pevnice. Iz poganovskog manastira je znamenita dvojna ikona XIV veka, koja se čuva u sofijskom muzeju.

Broj stanovnika

Prema popisu iz 2002 grad Arilje imao je 4.575 stanovnika. Prema popisu iz iste godine opština Arilje imala je 15.734 stanovnika.

Udaljenost Babušnice od pojedinih gradova u Srbiji

Kilometraža

Beograd: 304 km
Niš: 68 km
Leskovac: 54 km
Vranje: 104 km

Pošta

Adresa: Živojina Nikolića Brke 6, Babušnica
Kontakt telefon: 010 851 90
Radno vreme: nedostupno
Poštanski broj: 18330

Autobuska stanica

Adresa: nedostupno
Kontakt telefon: 010 685 036

Dom zdravlja

Adresa: Ivice Miladinovića 2
Kontakt telefon: 010 385 013

Opština Babušnica

Adresa: Ratka Pavlovića 1
Kontakt telefon: 010 685 011

Karta – Google mapa

Galerija slika Babušnice

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts