Koje namirnice su bogate vitaminima A, B, C, D, E i K

Vrlo često čujemo kako treba uzimati što više vitamina C, da moramo uneti dovoljnu kolilinu vitamina B, da je vitamin E dobar za kožu….

Ipak, gde su ovi i ostali vitamini najzastupljeniji, odnosno u kojim namirnicama ih ima najviše je mnogo bitnija informacija.

Evo spiska najvažnijih vitamina, vrsta hrane u kojima se nalaze, kao i na šta mogu pozitivno da utiču kada je Vaše zdravlje u pitanju.

Vitamin A

Vitamin A se nalazi u krompiru, šargarepi, spanaću, kelju i ostalom lisnatom povrću, dinji, kasijama i u bundevi. Ima ga u nekim začinima takodje kao što je sušena paprika.

Ovaj vitamin je važan za održavanje zdravlja zuba, kostiju, mekih tkiva i kože. Takođe, ključan je za borbu protiv bakterijskih i virusnih infekcija. Jedite namirnice bogate vitamonom A da biste imali lepu kosu i nokte.

gde se nalazi vitamin a

Vitamin B

Vitamini B6, B12 i folna kiselina – B9, zastupljeni su u crvenom mesu, živinskom mesu, ribi i drugim morskim plodovima, jajima, mleku, zelenom lisnatom povrću i agrumima, naročito u pomorandžama i grejpfrutu.

Vitamini B grupe, važni su za normalno funkcionisanje nervnog sistema i formiranje  crvenih krvnih zrnaca. Takođe, održavaju ispravno  funkcionisanje mozga, sprečavaju anemiju i važni su za dobar metabolizam.

Vitamin B namirnice

Vitamin C

Nadjite ga u paprici, agrumima – posebno limunu, jagodama, brokoliju, lisnatom povrću…

C vitamin ili askorbinska kiselina je kralj medju vitaminima. On je snažan antioksidans, štiti zdravlje svih ćelija organizma a poboljšava i apsorpciju gvoždja. Važan je u održavanju zdravlja zuba, desni, zarastanju rana, a u borbi protiv infekcija, sa virusima i bakterijama  je gotovo nezamenljiv.

gde se nalazi vitamin c

Vitamin D

Losos, haringa, som, mleko, jaja i neke vrste pečuraka u sebi sadrže vitamin D.

Ovaj vitamin je poseban jer ga naš organizam može sam stvarati sunčanjem! Od velikog je značaja za zdravlje kostiju, imunološki sistem i apsorpciju kalcijuma. U skorije vreme, uzimanje ovog vitamina se preporučuje u prevenciji raka debelog creva.

gde ima Vitamina D

Vitamin E

Semenke suncokreta, spanać, lisnato povrće, paprike i bademi su dobar izvor ovog vitamina.

E vitamin je moćan antioksidans koji štiti ćelije organizma od oštećenja, pomaže apsorpciju vitamina K, obnavlja mišiće… Neka istraživanja pokazala su da vitamin E ima izvesna antikancerogena dejstva.

namirnice bogate vitaminom e

Vitamin K

Ovaj vitamin unosićete u organizam ako jedete kelj, spanać, brokoli, peršun…

Vitamin K je ključan za proces zgrušavanje krvi. Da njega nema, čovek bi od obične posekotine mogao da iskrvari do smrti. Ovaj vitamin specifične funkcije takodje pomaže u održavanju čvrstine kostiju pa je preporučljiv ženama u srednjim godinama koje se bore sa osteoporozom.

hrana bogata vitaminom k

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts