Suve kajsije dobre su za imunitet i jačanje organizma

Kajsija , latinski naziv (Prunus armeniaca) je poreklom sa severa Kine i Kirgistana a gaji se u svim krajevima sa toplijom klimom. Kod nas se sveže kajsije mogu jesti  od početka juna pa do kraja septembra. Poznata je njihova učinkovitost za osvežavanje organizma i za opšte zdravlje jer su prvenstveno pune vitamina.

Sveža kajsija  sadrži dosta vode, a malo kalorija dok suve kajsije, kada je u pitanju energetska vrednost, imaju oko šest puta više kalorija. Na sto grama svežih kajsija ide oko 40 kalorija, dakle, 100 grama suvih kajsija ima oko 240 kalorija. Koliko su energetski vredne pokazuje podatak da se suve kajsije koriste u ishrani astronauta.  Suve kajsije se dobijaju tako što se, dok su sveže, oljušte, pa onda suše na suncu, ili u posebnim sušarama na temperature od 65 do 70 stepeni. Sami ih možete sušiti  u rerni zagrejanoj između 50 i 70 stepeni, na aluminijumskoj foliji. Suši se šest kilograma svežih, a dobija samo kilogram suvih.Tako dehidrirane kajsije dosta dugo traju.

kajsije

Kajsija kao lek

Lekovita svojstva kajsija potiču od njenog bogatog sadržaja odredjenih blagotvornih materija. Sastojci koje sadrže kajsije su  beta karotin, ugljeni hidrati, biljna vlakna, hormone i masti, vitamini B kompleksa, u koštici je vitamin B 17, vitamin C, gvožđe, eterična ulja , esencijalne masne kiseline, a od minerala tu su kalijum, kalcijum, magnezijum i natrijum,zatim proteini, skrob, sumpor, fosfor, voćni šećer…

Kajsija u ishrani

Za ishranu se upotrebljavaju svež plod kajsije,  jezgro sušene koštice, suvi plodovi.

Kajsija je korisna takodje u vidu kompota ili sokova, džemova, marmelada… kao proizvoda koji se mogu čuvati duže vreme.

Sušene kajsije su u prednosti jer se mogu koristiti cele godine. U nekim krajevima omiljena je rakija od kajsija – kajsijevača, kao i likeri od ovog voća.

Lekovitost kajsija

Kajsija se često upotrebljava kao diuretik i laksativ. Probava je ubrzana i olakšana konzumiranjem ovog voća, pa kajsije mnogi koriste za mršavljenje i otklanjanje suvišne tešnosti iz organizma. Ipak, za mršavljenje su isključivo preporučljive sveže kajsije, ne sušene.

Kao jak antioksidans, suve kajsije  povoljno deluju pri čišćenju organizma od toksina. Osim toga, kajsija će pomoći rast, razvoj i obnovu kostiju, i regeneraciju  oštećenog tkiva.

Suve kajsije i dijabetes

Na žalost, dijabetičari i oni koji pate od  povišenog nivoa holesterola, moraju izbegavati   sušene kajsije jer  sadrže dosta šećera i kalorija.

S druge strane, kajsije će blagotvorno delovati kod problema sa sledećim tegobama:

Akne i bubuljice, ekcem i bore na koži,  svrab ili osip kože, anemija, bronhitis, bolesti zuba i usta, bolesti srca i krvnih sudova, depresivna stanja, slaba koncentracija, zatvor , katarakta očiju,  slab  imunitet, povišena temperature,  groznica, prehlada, grip, problem sa vidom, sa kostima, bolovi u zglobovima, problemi sa organima za varenje i mokraćnim kanalima, problemi u trudnoći, kao što su gubitak gvoždja i bolovi u zglobovima i kostima, zatim tu su još  učestale razne infekcije, skorbut, herpes, celulit…

Ako ste stalno umorni ili radite naporno uz česta fizička opterećenja i obilno znojenje, suve kajsije će povoljno delovati na organizam  nadoknađivanjem izgubljene tečnosti, vitamina i minerala. Ako niste znali, 60 g suvih kajsija sadrži gvožđa koliko  100 g teletine.

Suvo voće, dobro kao zaštita od infekcija

Zbog svoje nutritivne vrednosti suvo voće treba redovno konzumirati, a posebno  zimi, kada je povećan rizik od infekcija.

Prednost suvog voća, pa tako i suvih kajsija  je i u tome što njegova energija vrlo brzo stiže u krvotok, pa je odlična za vraćanje snage kod sportista nakon treninga i velikih napora.

Nutricionisti preporučuju  suvo voće za doručak, jer pomaže boljem varenju. Suve kajsije dobre su i za užinu. Treba ih uzimati kao alternativu slatkišima, jer predstavljaju savršenu zaštitu od uticaja stresnih situacija na organizam.

Potrebno je samo da ih izbegavate, nakon glavnog obroka, jer može da uspori varenje.

Suve kajsije – recept za bebe

Materijal: Jedna banana, jedna jabuka, pet suvih kajsija, malo soka od jabuke.

Isecite bananu na kolutiće, ubacite je u blender. Jabuku ispecite u rerni, a pečeno meso dodajte banana u blender. Poparite suve kajsije, pustite ih da odstoje nekoliko minuta, pa ih sitno iseckane ubacite u blender sa ostalim vćem. Izmiksajte pa razredite svežim sokom od jabuke. Kašica je spremna.

Suve kajsije i dojenje

Trudnice i dojilje imaju povećanu potrebu za gvoždjem pa je neophodna njegova nadoknada. Suvo voće, medju kojim su kajsije najbogatije gvoždjem, sprečiće anemiju i slabost u ovom osetljivom period žene. Takodje, suve kajsije su dobre kod obilnih menstrualnih ciklusa, koji mogu da dovedu do malokrvnosti .

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts