Prirodni lekovi protiv hiperhidroze (preterano znojenje)

ŠTA JE ZNOJENJE?

Znojenje je normalna pojava koja nastaje  usled povećane temperature vazduha i reguliše temperaturu u telu. Ali može biti i  imunološki odgovor na infekciju, kada telo podiže temperaturu pokušavajući da ubije bakterije ili viruse.

ŠTA JE  HIPERHIDROZA?

Hiperhidroza je prekomerno znojenje. Može biti primarna (ne zna se uzrok i nastaje kao nasledna bolest) i sekundarna( nastaje usled neke druge bolesti ili poremećaja). Primarna se obično javlja na dlanovima, ispod pazuha, na stopalima, iznad gornje usne i pojačava se usled stresa. Tada treba izbegavati začinjenu i vruću hranu, alkohol, gazirana pića, kafu.

Kod sekundarne hiperhidroze treba lečiti osnovnu bolest koja izaziva prekomerno znojenje. Štitna žlezda proizvodi hormon koji kontroliše brzinu kojom telo koristi svoje energetske zalihe i osetljivost na druge hormone. Kada ona proizvodi previše hormona može da prouzrokuje prekomerno  znojenje (hiperhidrozu) . Preterano znojenje uz pojavu nesvestice može biti znak upozorenja od srčanog udara. Ovo znojenje nastaje kao posledica naglog pada srčanih otkucaja i krvnog pritiska.

lek protiv hiperhidoze

Može se javiti i kao nuspojava antidepresiva koje uzimate, jer oni povećavaju nivo hormona stresa koji podstiču prekomerno znojenje. Ne treba zaboraviti da se kod  većine žena u menopauzi  javlja noćno znojenje , iako nije poznato zašto smanjen nivo estrogena ima takav učinak, posebno noću. Muškarci koji se znoje noću, iako nije vruće, mogu imati nizak nivo testosterona. Tada hipotalamus prima lažne signale da je telo previše zagrejano pa ga hladi prekomernim znojenjem.

ČAJ PROTIV ZNOJENJA

Potrebno je:

  • 25 gr listova žalfije
  • 50 gr rastavića
  • 25 gr zelenih ljuski oraha

Priprema:

Usitnjenu žalfiju i rastavić i sitno isečene zelene ljuske oraha prelijemo sa 4 dl vruće vode i ostavimo da stoji poklopljeno 6 sati.

Upotreba:

Ovaj čaj pijemo u toku dana 2 -3 puta po malo. Kombinujemo ga sa kupkom od žalfije protiv znojenja.

Napomena: U zimsko doba kada nema zelenih ljuski oraha koristimo suve listove oraha.

KUPKA OD ŽALFIJE PROTIV ZNOJENJA

Potrebno je:

  • 50gr listova žalfije
  • 3 dl vode

Priprema:

Usitnjene listove žalfije prelijemo sa 3 dl ključale vode. Poklopimo i ostavimo da odstoji desetak minuta. Procedimo i tom vodicom peremo dlanove, tabane, ispod pazuha, iznad gornje usne…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts