Čaj od hibiskusa za jačanje imuniteta i protiv visokog pritiska

Hibiskus je bogat velikom koncentracijom vitamina C  kao i flavonidima, jak je antioksidant, pa je dobar za jačanje imuniteta. Čaj od hibiskusa se zato naviše preporučuje tokom zime kada je organizmu zbog stalne opasnosti od prehlada i gripa potrebna pomoć u zaštiti  od ovih bolesti ali i kao prevencija.

Hibiskus se gaji širom sveta a postojbina su mu umereni, tropski i suptropski pojasevi. Od davnina se koristi kao biljka koja pozitivno utiče na zdravlje u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini. U Kini je poznat kao kineska ruža a u Maleziji hibiskus je nacionalni cvet.

hibiskus caj

Lekovita svojstva čaja od hibiskusa

Čaj od hibiskusa je najpre osvežavajući  i jako prijatnog “voćnog” ukusa. Ne sadrži kofein, pa snižava krvi pritisak i opušta.

Lekovitost ove biljke potiče od toga što  hibiskus sadrži   čak trinaest aminokiselina, od kojih je šest jako važno za ljudski organizam.  Pored velike koncentracije vitamina C, bogat je gvoždjem, enzimima, eteričnim uljima, voćnim kiselinama…

Čaj od hibiskusa kao lek

Hibiskus ima odlično dejstvo kada je reč o padu  imuniteta.  Vrlo je blagotvoran u borbi protiv prehlade, kašlja, upaljenog grla. Pošto je svojevrsni laksativ, podstiče pražnjenje creva,  mnogi ga koriste za mršavljenje. Preporučuje se upotreba čaja od hibiskusa za ublažavanje grčeva u stomaku i materici, a takodje će izbaciti toksine i suvišnu tečnost iz organizma.

Čaj od ove biljke poboljšava poremećenu cirkulaciju pa je zato dobar i za kosu koja opada ili je retka, otklanja nesanicu, umor, osvežava dah  i pomaže zarastanje rana. Ubrzava metabolizam a poboljšaće i rad štitne žlezde.

Hibiskus snižava krvni pritisak

Jedna studija je pokazala da čaj od ekstrakta cveta hibiskusa pomaže kod lečenja blage do umerene hipertenzije. Posle mesec dana ispitivanja, kod ispitanika je pokazan smanjen donji pritisak za oko 10 jedinica kod oko 80 odsto osoba koje su svakog dana pile čaj od hibiskusa. Gornji pritisak kod ispitanika opao je za oko 7 jedinica.

hibiskus caj

Hibiskus kao hrana

Hibiskus se koristi za pravljenje džemova, začina, supa i sosova.  Upotrebljava se i kao začin a u Egiptu je čaj od hibiskusa “karkade” nacionalno piće koje savršeno okrepljuje organizam posle izloženosti jakim vrućinama.

Kako napraviti čaj od hibiskusa?

Priprema čaja od hibiskusa je jednostavna: Kašiku sušenog cveta hibiskusa prelijte kipućom vodom pa pustite da odstoji 10 minuta. Procedite . Možete piti vise šoljica na dan, ohladjen ili topao.

U čaj od hibiskusa možete dodati iscedjenu pomorandžu ili limunov sok, malo meda i dobićete odličan zdrav koktel! Čaj od hibiskusa možete začiniti listićima nane.

Hibiskus u trudnoći i tokom dojenja

Zabeleženi su slučajevi kada hibiskus utiče na izazivanje menstruacije,pa se usled toga ne preporučuje ni trudnicama ni tokom dojenja.

Hibiskus – omiljen svuda u svetu

Postoji oko 150 vrsta hibiskusa,  divljih , kultivisanih, jednogodišnjih,  višegodišnjih, sa različitom obojenošću cveta  od svetloružičaste do tamnocrvene boje.

Hibiskus je  elegantna listopadna biljka koja raste u vidu žbuna ili drveta do 5 metara visine. Cvetovi hibiskusa su krupni, zvonasti,jako dekorativni. U Aziji se gaji kao baštenska ali i kao sobna biljka. Cveta od juna do septembra.

Ako želite da gajite hibiskus, znajte da se najbolje razmnožava semenom, reznicama ili kalemljenjem. Voli  da bude na sunčanim mestima,  dobro podnosi orezivanje, pa je dobar izbor za živu ogradu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts