Brusnica – prirodni lek protiv ešerihije koli

Lakovitost brusnice kod infekcija bešike

Infekcije bešike podjednako znaju da napadnu I žene I muškarce. Ešerihija koli, bakterija koja je normalno prisutna u crevnom sistemu,  je uzrok čak 85 odsto infekcija urinarnog trakta kod ljudi. Pored preporučenih preparat I lekova, brusnica bi mogla biti prirodno rešenje koje vam u borbi sa ovom neprijatnom infekcijom, može samo pomoći, ili makar ublažiti problem.

Brusnica je biljka koja radja gorko kisele plodove u vidu sitnih bobica. Raste grmoliko, u visinu od oko 30 cm. Sadi se na proleće, ali radja dva puta za godinu dana.

Infekcija bešike se prepoznaje čestim hitnim nagonom da se bešika isprazni.  Mokrenje je često I praćeno bolom. Desi se da, iako je bešika prazna, nagon za mokrenjem ne prestaje.

brusnica protiv eserihije koli

Kod infekcija Ešerihijom koli, urin je zamućen I vrlo neprijatnog mirisa. Ako se ovo stanje ne leči, može da se prenese na bubrege I izazove infekciju koja je ozbiljni zdravstveni problem.

Brusnica u borbi protiv bakterija

Jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za umirenje urinarnih infekcija je brusnica. Koristite prirodan, nezasladjen sok od plodova ove biljk I to svega jedan decilitar dnevno, ako imate probleme sa bešikom. Kod muškaraca se preporučuje brusnica ukoliko pate od problema sa prostatom.

Ako vam je sok preskup ili ne možete da ga nabavite, postoje kapsule sa ekstraktom brusnice koje su isto tako učinkovite. Piju se sa dosta vode.

Brusnica je voće poreklom iz Severne Amerike, ali se u poslednje vreme, sa otkrićem njenih brojnih lekovitih svojstava, gaji uspešno svuda u svetu, u umereno-kontinentalnim područjima. Zbog prisustva brojnih hranljivih I korisnih sastojka, ovo ukusno voće štiti ljudski organizam, ali I sve češče postaje tema nutricionista  I lekara.

Vitamini i minerali

Plodovi brusnice dokazano su  bogati brojnim mineralima, vitaminom A, vitaminom C i kalijumom.

Od brusnice se prave džemovi, sokovi I u njima naravno ima korisnih sastojaka ove biljke. Medjutim, najviše blagotvornih sastojaka brusnice, unečemo ako ih konzumiramo sveže, ili bar sušene.

Brusnica pomaže kod mnogih bolesti

Plod brusnice bogat je Proantocijanidinima. To su jedinjenja koja se pogubna za ešerihiju I druge bakterije, jer sprečavaju njihovo zadržavanje u materici I bešici.

Isto tako, sastojci iz brusnice, mogu da spreče razmnožavanje bakterija u ustima, pa tako utiču I na odstranjivanje plaka sa zuba.

Postoje neka istraživanja kojima je utvrdjeno mada u laboratorijskim uslovima, da upravo jedinjenja proantocijanidina imaju veliku ulogu u preventivi od kancerogenih bolesti. Zbog jakog antioksidantnog dejstva, brusnica čuva srčani mišić, a zbog velike količine kiselih mterija u plodu, brusnica je dobar saveznik u borbi protiv stvaranja kamena u bubregu.

caj od brusnice

Lekoviti čaj od brusnice

Zahvaljujući dejstvu brusnice, sprečava se “ lepljenje” bakterija u organizmu, pa se tako I ešerihija koli kroz urin lakše izbacuje iz tela.

Priprema

U pola litre  vode kuvajte oko 30 grama bobica brusnice I to sve dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte u čaj supenu kašiku prirodnog meda. Posle jela,tri puta na dan,  svakodnevno pijte čaj od brusnice, po jednu šolju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts