Prirodni lekovi protiv nesanice

Svakog od nas je nekada mučila nesanica. Nekad je to bilo teško uspavljivanje, nekad budjenje više puta u toku noći a nekad spavanje posle koga se probudimo još umorniji nego što smo legli. Sve to nije toliko strašno ako se ne ponavlja iz noći u noć. Ali, ako je učestala počinjemo da se osećamo vrlo loše.

Zašto? Zato što je san jako važan za zdravlje i normalno funkcionisanje našeg organizma. Usled poremećaja sna , melatonin, hormon koji jača naš imunitet značajno opada pa nemamo dovoljno energije i podložni smo raznim infekcijama.

Čajna mešavina protiv nesanice

caj protiv nesanice
Potrebno je:

  • 50 gr odoljena
  • 10 gr matičnjaka
  • 10 gr divljeg pelena
  • 10gr vreska
  • 10gr lazarkinje
  • 10gr majčine dušice

Priprema:

3 kašike mešavine prelijemo sa 4 dl ključale vode. Poklopimo pa posle 2 sata procedimo i zasladimo medom.

Upotreba:

Pijemo ujutru i uveče po jednu čašu čaja od ove mešavine.

Najbitnije od svega je da se opustite, ne razmišljate o tome kada ćete zaspati, pronadjete šta Vas uznemirava i izaziva stres i rešite problem. Ne uzimajte previše kofeina jer će Vas to držati budnim. Mnogi misle da se on nalazi samo u kafi. Ali to nije tačno. Ima ga i u gaziranim pićima i toploj čokoladi. Zato pre spavanja zaboravite na sve to. Ne pijte alkohol jer on oslobadja hormon noradrenalin koji je prirodni stimulans. Vreme pred odlazak u krevet ne provodite gledajući zastrašujuće filmove, već ga iskoristite za opuštajuću kupku, čitanje neke lepe knjige ili slušanje lagane muzike.

Kupka od kamilice i lipe za dobro spavanje

kupka za spavanje

Potrebno je:

  • 150 gr suvih cvetova  kamilice
  • 50gr suvih cvetova lipe

Priprema:

Cvetove stavimo u lanenu kesicu ili staru najlon čarapu. Kesicu stavimo u kadu i preko nje pustimo vrelu vodu. Posle 15 minuta dolijemo toliko vode da nam celo telo bude u vodi. Za vreme kupanja ( 15-20 minuta) kesicu povremeno iscedimo rukom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts