Čaj od maslačka protiv raka i masne jetre

Maslačak, latinski naziv ( Taraxacum officinale ) je veoma lekovita biljka koju svakako treba uvrstiti u ishranu. Iako raste na svakom koraku, lekovitost će imati maslačak koji raste u nezagadjenom prostoru.

Maslačak je kao lek upotrebljiv kao cela biljka – listovi se beru pre cvetanja, cvetove berite aprila do maja, a koren bi trebalo  vaditi u rano proleće ili u ranu jesen.

Maslačak sadrži velike količine pelina, cinka, flavonoida, vitamina B, sterola, tanina, kalijuma, a njegovi su listovi puni gvožđa i vitamina C .

maslacak caj

Upotreba maslačka

U terapiji se maslačak koristi u raznim vidovima – kao čaj od maslačka za masnu jetru, kao sok, kao ukusna lekovita salata, sirup…

Dok je list maslačka izuzetan za detoksikaciju organizma, drugi delovi ove biljke su dobar prirodni lek za rastvaranje kamena u žuči, čišćenje jetre, regulisanje metabolizma, za mršavljenje, čiste krv i bubrege, a dobar su prirodni  preparat za ublažavanje tegoba želuca kao i za šećernu bolest.

Kako se pravi čaj od maslačka

Recept je jednostavan kao i priprema. Može se piti kao samostalni čaj ali i u kombinaciji sa drugim lekovitim biljem. Pomešajte po jednu kafenu kašičicu  osušenih listova, cvetova i sitno seckanog korena maslačka. Prelijte jednom šiljom kipuće vode, poklopite pa pustite da odstoji 20 minuta. Nakon toga procedite, pa zasladite kašičicom meda.

Kako piti čaj od maslačka? Ovaj čaj treba da se pije dve do tri šoljice dnevno. Preporučljivo je da to bude oko pola sata pre obroka.

Lekovitost čaja od maslačka

Maslačak će u vidu čaja pomoći obolelima od dijabetesa, od anemije, kod kamena u žuči, reumatskih bolova, u stanju neredovnog menstrualnog ciklusa, kod  bolesti jetre.

Koristi se još za čišćenje organizma od toksina, lekovit je kod degenerativnih promena hrskavice i podstiče znojenje. Osim što podstiče mršavljenje, daje dobre u borbi protiv gojaznosti i celulita.

Koren maslačka se u nekim azijskim zemljama upotrebljava u terapiji za teške bolesti kao što su ciroza i hepatitis, kao i pri lečenju infekcija, virusa i kod zadržavanja tečnosti u organizmu.

Neke analize pokazuju da maslačak stimuliše protok žuči i da ima diuretička svojstva.

Čaj od maslačka čisti mokraćne puteve, lekovito deluje na bešiku i bubrege i leči urinarne infekcije. Pojedini lekari preporučuju ovaj čaj za čišćenje jetre u slučaju učestale  upotrebe  sintetičkih lekova. Takodje, maslačak će podstaći apetit ,ubrzati varenje hrane i uticati na bolju probavu a koristi se i kao prirodni lek za smanjenje nivoa holesterola u krvi.

Čaj od korena maslačka nekada se koristio se za negu kože lica ali i za ispiranje očiju.

Iako ga neki koriste kao dopunsku terapiju protiv raka, nema ozbiljnijih istraživanja na tu temu.

Sok od maslačka

Sok od maslačka je koristan za ublažavanje stomačnih tegoba. Najbolji efekat se postiže cedjenjem sveže biljke maslačka. Procedite naseckane listove i koren maslačka, pa pomešajte sa malo mleka i meda., nakon čega se taj sok pomeša sa šoljom mleka i zasladi medom.

Koliko dugo piti sok od maslačka? Preporuka je da ovaj sok pijete ujutru na prazan stomak tokom tri sedmice.

Osim čaja i soka od maslačka, od njegovih svežih cvetova pravi se sirup protiv kašlja, lekoviti džem, kao i mast za lečenje hemoroida.

Upotreba preparata od maslačka dozvoljena je dok traje trudnoća, ali nakon konsultovanja sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts