Bujanovac – Istorija i slike grada i okolnih mesta u opštini

Geografski položaj

Bujanovac je sedište opštine, smešteno s leve strane Binačke Morave, kod njenog izlaska iz Končulske klisure u Vranjsko polje, na južnom delu Bunjanovačko-Vranjske kotline, a na prosečnoj nadmorskoj visini od 400 m.

Broj stanovnika

Prema poslednjem popisu Bujanovac je imao preko 12.011 stanovnika, a opština Bujanovac 18.067 stanovnika.

Istorijat

Bujanovac se pominje u srednjem veku. Intenzivnije se počeo razvijati tek posle 1878. godine, kada su po odluci Berlinskog kongresa četiri okruga Stare Srbije pripali kneževini Srbiji. Preševo i u Bujanovac počeli su naseljavati muslimanski emigranti. Podizanje železničke pruge osamdesetih godina prošloga veka još više je doprinelo njegovom razvoju.

bujanovac grad

Godine 1901. Bujanovac je postao lokalni administrativni centar, a 1914. godine proglašen je za varošicu.

Kulturne i turističke zanimljivosti opštine Bujanovac

Najvažniji kulturno-istorijski spomenik i izletište ovoga kraja je manastir posvećen sv. Prohoru Pčinjskom, smešten u podnožje planine Kozjak, 25 km. južno od Bujanovca. Za vreme Drugog svetskog rata, 2. avgusta 1944. godine, u njemu je održano prvo zasedanje Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije. U manastiru nalazi se i groblje poginulih partizana.

U selu Biljači postoji bista narodnog heroja Hristijana Todorovskog „Karpoša”, podignuta na mestu njegove pogibije.

selo biljaca

U neposrednoj blizini Bujanovca nalaze se bogata vrela mineralne vode u narodu zvana Kisela voda, omiljeno izletište Bujanovčana.

bujanovacka banja

Severno od Bujanovca, na udaljenosti od 6 km., postoje dosta bogata nalazišta antimona.

Još pre rata u Bujanovcu je otvorena stanica za otkup duvana. Danas se u njoj vrši i fermentacija duvana, a njen kapacitet je proširen.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts