Hrana koju treba uzimati pre i posle treninga

ZAŠTO TREBA REDOVNO VEŽBATI?

Redovnim vežbanjem sagorevamo višak kalorija u organizmu i smanjujemo  telesnu masu. Tako smanjujemo rizik od nastanka brojnih bolesti i poremećaja koji nastaju kao posledica viška kilograma kao što su šećerna bolest (dijabetes ), poremećaj koncentracije i pamćenja, bolesti srca, neke vrste  kancera i drugo. Adekvatnim vežbama oslobadjamo  se i viška stresa  i napetosti. Na taj način  smanjujemo prisustvo depresije, poremećaje sna i poboljšavamo  raspoloženje . Svom telu obezbedjujemo dovoljno neophodnog kiseonika i tako poboljšavamo zdravlje i vitalnost svih unutrašnjih i spoljašnjih organa. Na taj način produžavamo zivotni vek i činimo ga kvalitetnijim. I na kraju, za mnoge najvažniji razlog je taj što vežbe poboljšavaju  kondiciju i vašu figuru čine besprekornom što dodatno podiže samopouzdanje.

OBROK PRE TRENINGA

Pre bilo kakvog treninga treba uneti dovoljnu količinu hrane da biste imali dovoljno snage i energije da izdržite trening i učinite ga efikasnim. Kao što odlazak na trening praznog stomaka nije preporučljiv, tako i neadekvatan obrok pre treninga može izazvati razne tegobe kao što su: mučnina, povraćanje, nizak nivo šećera u krvi, dijareju, nadutost, podrigivanje i sl.

Da biste izbegli sve ove probleme tokom treninga birajte hranu koja sadrži ugljene hidrate a vrlo malo proteina i masti zato što je proteinima i mastima potrebno 6-7 sati da se svare. Obrok treba da sadrži manje od 1000 kalorija.

obrok pre treninga

HRANU KOJU TREBA IZBEGAVATI PRE TRENINGA

Hrana koju bi trebalo da izbegavate pre treninga je povrće koje nadima kao što je pasulj, brokoli, prokelj, kupus, karfiol,grašak luk… Zatim voće koje uzrokuje gasove: pomorandza, kruška, jabuka, dinja  i brza hrana koja je masna: sva pržena hrana, pljeskavice, pomfrit, hrana sa jakim zaprškama. Mnogi ne znaju da sladoled nikako ne treba uzimati pre treninga jer je velika verovatnoća da će doći do mučnine i povraćanja.Ne treba piti ni gazirana pića i ona koja sadrže kofein i alkohol jer izazivaju dehidrataciju .

OBROK POSLE TRENINGA

Ako želite da smanjite nagomilavanje sala i izgradite lepše i veće mišiće vrlo je važno šta ćete jesti posle treninga. Hrana mora sadržati proteine kojih ima u mesu ali i u pasulju, grašku i sočivima. Uz to treba uzimati dosta salate začinjene maslinovim uljem jer ono sadrži nezasićene masne kiseline koje doprinose oporavku i smanjuju upalne procese.

hrana posle treninga

ODMOR POSLE TRENINGA

Kao što ni u čemu ne treba preterivati tako ne treba ni u vežbanju. Nakon preforsiranja dolazi do zamora, nesanice, gubitka apetita, a mišići postaju preosetljivi. Ako u tavom stanju nastavite da ih opterećijete može doći do ozbiljnih oštećenja tkiva. Zato telu dajte dovoljno vremena da se oporavi posle napornog treninga.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts