Ideje za kamene staze za dvorište

U skoro svakom dvorištu može se naći malo mesta makar za najmanju stazicu! I najuža staza od kamenčića, odmah će osvežiti vrt i dati mu na rustičnosti. Još ako pored stazice postavite romantičnu solarnu lampu ili viseći lampion, biće pravo uživanje boraviti napolju u letnjim večerima. Za veća dvorišta, staze su svakako preporučljive – oko kuće, oko letnjikovca, oko fontane…

Vrtne staze se mogu praviti od različitog materijala, a one kraće, uže i manje zatevne , možete napraviti i sami za vrlo kratko vreme. Ako ste malo veštiji, izlijte staze od betona, a ako ste malo kreativniji, popločajte staze u Vašoj bašti prirodnim kamenjem. Možete kao materijal koristiti i ostatke starih cigli, keramičkih pločica ili drvene daske. U svakom slučaju , stazice će potpuno promeniti izgled vrta na bolje.

Vodite računa pri planiranju na širinu popločanih površina. Za uzanu stazu dovoljna je širina od 60 cm do jednog metra. Medjutim za staze koje su ujedno i  prilaz kući trebalo bi da planirate širinu staze od 120 do 180 cm, jer je to širina koja će omogućiti da se dve osobe mumoidju.

stazaa

Staze oko kuće, koje će je potpuno okružiti, bolje je prepustiti profesionalcima. U ovom slučaju se najčešće koriste betonske ploče.

Beton je kao materijal otporan i trajan, a može ispuniti sva očekivanja po pitanju izgleda i dekorativnih elemenata jer se livenjem lako oblikuje a po želji mu se mogu dodati u boje!

Beton je jeftiniji od prirodnog kamena koji je takodje kao materijal vrlo popularan za kamene staze za dvorište.

Beton kao materijal sa hiljadu mogućnosti

Beton se takodje može oblikovati u vidu imitacije tradicionalnih ciglica, rustičnog kamena, kamenih ploča velikih formata i to uz dekorativne dodatke kao što su ivičnjaci, žardinjere po ivicama staza…

Profesionalci će pre ugradnje betonskih ploča u vašoj bašti najpre mašinski sabiti zemlju ako je staza veća i ako će biti namenjena prolasku vozila. Ova procedura nije neophodna ako su staže uže i manje površine.

staza1

Kamen kao prirodni materijal

Kamen je prirodni materijal, pa je zato i skuplji od betona, mada se na tržištu mogu naći i kamene ploče za staze i popločavanje, izradjene od dekorativnog kamena koji je takodje otporan i trajan. Prirodni kamen se može kombinovati sa betonom pri čemu postoji velika mogućnost kombinovanja boja i oblika. Posebno su zanimljivi mozaici ok kamenja različitih dimenzija . Kamene ploče mogu biti imitacija bazalta, granita, mermera.

I prirodni i veštački dekorativni kamen će se odlično uklapati u baštensko cveće a zanimljiva je i varijanta kamenja izmedju kojih izviruje baštenska trava.

U svakom slučaju, važno je da za senovite predele u bašti birate materijale nakojima se neće skupljati mahovima a da u isto vreme pronadjete adekvatan materijal koji neće biti klizav naročito ako je staza oko vodoskoka ili fontane.Detalji

Učinite vaše staze u vrtu dodatno dekorativnim tako što ćete postaviti noćno osvetljenje. Možete i na odredjenoj razdaljini postaviti identične saksijice sa patuljastim zimzelenim baštenskim biljkama. Ako je staza dovoljno široka, sigurno će biti mesta i za malo “proširenje na putu” gde biste mogli da postavite ljupku klupicu za sedenje.Ako je Vaše dvorište pod padom, napravite fantastučne stepenaste staze.

Pogledajte slike iz naše galerije za dodatnu inspiraciju:

staza3 staza4 staza5kamene staze
staza8 staza9 staza10

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts