Vladičin Han – Istorija i slike grada i okolnih mesta u opštini

Geografski položaj

Naselje na međunarodnoj železničkoj pruzi Niš – Skoplje, u dolini Južne Morave, na izlasku Grdeličke klisure. Od Vladičinog hana vodi put za Surdulicu i Vlasinsko jezero.

Broj stanovnika

 

Prema poslednjem popisu Vladičin Han imao je  8338 stanovnika.

Istorijat

Okolina Vladičinog hana bila je naseljena od davnina. Kod manastira sv. Ilije nađeni su ostaci utvrđenja, za koje se pretpostavlja da je to bio rimski kastel.

Postanak ovoga mesta predstavlja izuzetnu pojavu. Zbog Grdeličke klisure i važne saobraćajnice koja kroz nju prolazi u ovom kraju bilo je uvek mnogo turskih hanova. U XVII veku, na mestu, na kome se danas nalazi jedva moderna višespratnica, pored puta i Džepske reke, srpski episkop-vladika Pajsije podigao je kao svoju zadužbinu jedan han. Oko toga hana kasnije se savilo i naselje, koje je po tome hanu i dobilo svoje današnje ime.

vladicin han slike

Prema jednom opisu „han je bio ogromna zgrada zidana kamenom i ciglama raznovrsnog kvaliteta. Sam han sastojao se od takozvane prostrane hanske odaje i kafe-sobe. Imao je i prostorije i za kafanske potrebe — šank, kujnu, kao i nekoliko soba za prenoćište trgovaca i dve za visoke posetioce… Bilo je slučajeva da se sustignu trgovci s robom koju je nosilo 50 tovarnih grla. Sve je to han mogao da primi”. U han se ve samo svraćalo i odmaralo, vego se u njemu i trgovalo. Ta trgovina i bila je jedna od glavnih preduslova za nastanak naselja.

Posle oslobođenja od Turaka on je služio kao mehana, a danas se tu nalazi jedna gostionica.

Posle bitke kod Grdelice, Vladičin han je oslobođen od Turaka, bez veće borbe, pri kraju drugog srpsko-turskog rata, 11. januara 1878. godine.

Vremenom se ovo mesto razvilo u veće naselje, naročito od podizanja železničke pruge. Između dva poslednja rata bilo je i sedište sreza.

vladicin han istorija

Za vreme Drugog svetskog rata Vladičin han oslobodile su čete 13. brigade XXIV divizije još u prvoj polovini septembra 1944. godine. Nemci su se konačno povukli iz ovoga kraja noću između 12. i 13. oktobra iste godine.

Vladičin Han danas

Za posetioce Vladičin han je od značaja zbog veoma povoljne klime i privlačnosti okolnih predela. Lepi su izleti na planinu Kukavicu i u Grdeličku klisuru.

U privrednom pogledu to je bogat voćarski i vinogradarski kraj.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts