Vranje – Turističke zanimljivosti za odmor i rekreaciju

Park

Posle oslobođenja Vranja od Turaka 1878. godine u gradu je napravljen park na većem prostoru. U njemu se nalazi spomenik Bore Stankovića. U prolećne i jesenje dane park je prijatno odmaralište.

Ćoška

Prirodno produženje gradskog parka je Ćoška, moja se prostire skoro celom severnom stranom iznad Vranja. U blagoj uzvišici prema severu, Ćoška je neka vrsta balkona-čardaka Vranja te je kao takva najlepši i najromantičniji deo Vranja. Zasađena vinogradima, u prirodnom zelenilu, ispresecana krivudavim stazama i s modernim hotelom, Ćoška dočarava lepote Vranja. Ko je ovde samo jednom boravio, nikada neće zaboraviti prirodne lepote što ih pruža Vranje s Ćoškom. S Ćoške puca vidik na Sgrešer, Besnu Kobilu, Motinu, Kozjak i Šar planinu. Rađanje i zalazak sunca gledan iz Ćoške, zimski beo i jesenji žuto-crveni pejzaž samo se iz Ćoške mogu videti u svoj ‘Svojoj lepoti. Ćoška je vranjski kraj, bašta puia cveća i mirisa. Samo iz Ćoške čovek može da sagleda lepotu, puni izgled starog i novog Vranja.

coska vranje

Brdo Pržar

Odmah do Ćoške, a Gradskzom rekom odvojeno, nalazi se uvek zeleno brdo Pržar, nazvano tako jer je nekada bilo golo te kada ga sunce opeče ono isprži svu sitnu vegetaciju. I Pržar je severno od Vranja na 2 km. a smešten u podnožju najveće planine ovoga kraja poznate po legendarnom imenu Pljačkovica. Vrh Pržara omogućuje širi vidik na okolinu i na sam grad. S lepo uređenom lovačkom kućom, krivudavim stazama, bagremovom i borovom šumom, s uređenim automobilskim putem, Pržar je prava vazdušna banja, jer njegova visina iznosi preko hiljadu metara. Pržar je pun širokih vidika i svežeg vazduha.

przar vranje

Borino brdo

Severozapadno od Vranja je Golič (Borino brdo), udaljen od Vranja jedva kilometar, a ovako se zove zbog toga što je posle prvog svetskog rata čitav ovaj kraj bio go i bez vegetacije. Sada je brdo pošumljeno borovom šumom i pogled s njegovog vrha otkriva lepote sela Sobine^predgrađa Vranja, Pržara, Pljačkovice, Krstilovice, Balinovca, Vranja i zapadne njegove okoline.

Vodopadi Kazanđol

U divljoj i kamenitoj urvini na prostoru između Ćoške i Pržara, na Gradskoj reci, nalazi se Kazanđol – prirodno kupalište Vranjanaca. Celo u kamenitim stenama i u surovoj divljini, za vreme žarkih leta svojom bistrom planinokom vodom pruža kupačima osveženje.

vodopadi kazandjol

Aleksandrovačko jezero Vranje

Južno od Vranja nalazi se jezero između sela Kupininca i Aleksandrovca, bogato šaranima. I ono preko leta, iako udaljeno od grada 7 km., kupačima pruža prijatno osveženje.

Fudbalaski stadion

Nedaleko od centra grada, u Kosovskoj ulici 45, nalazi se gradski fudbalski stadion, izgrađen 1951. godine. Pored travnatog i lepo uređenog terena.

Za fudbal s tribinama za 2.000 gledalaca, stadion ima i atletoku stazu, jamu za skovove i prostor za bacanje kugle i diska, pomoćni teren za treniranje i novu svlačionicu s potrebnim prostorijama.

stadion vranje

Teren za male sportove (rukomet, odbojku i košarku) nalazi se kod Gimnazije i Doma JNA.

Pri izletištu Ćoška izgrađeni su tereni za male sportove i strelište za vazdušnu i malokalibarsku pušku.

Za sportove na vodi postoji Aleksandrovačko jezero.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts