Francuski buldog

Francuski buldog je rasa psa nastala je ukrštanjem minijaturne verzije engleskog buldoga sa francuskim terijerom koje su izveli francuski uzgajivači 1860 godine.

Kada se pojavio na izložbi, Englezi su se pobunili protiv imena francuski buldog, budući da je buldog engleska pasmina i jedan od simbola engleske kulture. Prva registracija obavljena je 1885, dok je 1889 godine ova rasa zvanično priznata.

Osobine i narav francuskog buldoga

Francuski buldog odaje utisak aktivnog i inteligentnog psa. Njegova struktura je mala do srednja, kompaktna, sa teškim kostima i jakim mišićima. To je snažan pas, nizak, odlikuje ga kratka dlaka, kratko lice i njuška. Ima ih u raznim bojama, uglavnom su prošarani i beli. Društven je, okretan, živahan i veseo pas čije lajanje vas neće uznemiravati jer ne laje mnogo a obožava decu i život u kući. Prepoznatljiv je po četvrtastoj glavi, velikim uspravnim ušima i okruglim očima tamne boje.

Njegov karakter je jak, a posebno je privržen vlasniku. Francuski buldog rado dočekuje vaše goste, voli da se igra sa drugim psima, ali najviše voli da bude sa svojom porodicom koja ga je odgajila.

Ako svom psu dozvolite da veruje da je on glavni u kući može da postane agresivan. Zato mu je potrebna autoritet da ne bi postao tvrdoglav ili počeo da ujeda. Potrebno je da vlasnik bude strog i dosledan, ali smiren. Najvažnije je naći dobru komunikaciju sa psom.

Veličina i dimenzije francuskog buldoga

Težina ovog psa se kreće od 8 do 14 kg. Mužjaci su u proseku teži od ženki za 2 kg. Visina se kreće od 30 do 35 cm.

Francuski buldog

Nega i uzgoj francuskog buldoga

Jednostavni su za održavanje koje podrazumijeva nekoliko minuta četkanja svakog dana. Dresura je lagana, obožavaju decu i vole da se maze.

Retko laju i zato su idealni za držanje u stanu, pa su tako popularni širom sveta kao kućni ljubimci. Kratka šetnja, zadovoljava potrebe za fizičkom aktivnošću. Francuski buldog ne može da živi napolju. Poznati su po tome što hrču, a mogu i da balave. Nega dlake je minimalna, kao i linjanje, koje je prosečno, ali bi im trebalo često čistiti nabore kože na licu. Kupanje takodje ne bi trebalo da bude često jer ovi buldozi ne vole vodu.

Pasminske bolesti francuskog buldoga

Francuski buldozi mogu imati veliku manu – skloni su obolijevanju. Iskustva uzgajivača navode probleme sa srcem i disajnim organima, probleme s kičmom i kukovima. Mogu se desiti i komplikacije s očnim kapcima. Ovi psi teško podnose visoke temperature. Česti zdravstveni problemi su i spojene nozdrve, izduženo meko nepce… Redji problemi su koronarna arterijska bolest, iščašenje kolena, entropija, a povremeno se mogu javiti gluvoća ili katarakta.

Karakteristike francuskog buldoga

Francuski buldog podseća na engleskog iako je manji od njega. Aktivan je i inteligentan, ponekad preterano   privržen, što ga može učiniti ljubomornim. Hrabar je i često tvrdoglav.

Istovremeno je i kućni pas i pas čuvar, koji voli selo, ali se odlično prilagođava životu u stanu.

Njegov nabrani nos ima crnu pečurku i široke nozdrve. Oči su budne i uokvirene crnim kapcima. Ledja su mišićava a hodblago zdepast. Vrat je kratak a ledja takodje mišićava.

Prednji udovi su pravi, kratki i debeli a rep je postavljen nisko, kratak je i priljubljen je uz zadnjicu ili podignut.

Životni vek francuskog buldoga je od 9 – 11 godina.

Ishrana francuskog buldoga

Ako za hranjenje koristite granule super-premijum kategorije, nema potrebe da dodajete pirinač, rezance i druge suplemente. Dakle, dodatni ugljeni hidrati nisu potrebni. Pas bi trebalo da ima dva obroka posle 6.-7. meseca starosti, ako on sam pre toga ne izbaci jedan obrok.

Parenje i razmnožavanje francuskog buldoga

Francuski buldozi se jako teško uparuju i retko uspe prirodno parenje. Zato nije ni čudo što se ovi buldozi nekada podvgavaju veštačkoj oplodnji. Nije retkost ni porodjaj carskim rezom jer kod francuskih buldoga može biti vrlo težak.Takodje, česta je smrtnost štenadi na porodjaju, a nije ni retkost da se neko štene rodi sa odredjenim fizičkim anomalijama.Zato se dobro pripremite za štenjenje i obavezno se konsultujte sa veterinarom oko svih pojedinosti.

Cena francuskog buldoga

Cena štenaca francuskog buldoga na našem tržištu je od 200 evra i više. Obratite pažnju na leglo i poreklo jer je to od presudne važnosti kakvog ćete psa kasnije dobiti, koliko će biti poslušan i najvažnije, ako je kvalitetniji, manje će se razboljevati.

Pogledajte slike francuskog buldoga iz naše galerije.

francuski bildog3

francuski buldog1

francuski buldog2

francuski buldog4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts