Vučje – Kulturno istorijski spomenici i znamenitosti

Geografski položaj

Vučje je industrijsko naselje, udaljeno 17 km od Leskovca, ispod planine Kukavice, na obalama Vučanske reke.

Broj stanovnika

Prema poslenjem popisu u Vučju je živelo 3258 stanovnika.

Kulturno istorijski spomenici i znamenitosti

Nedaleko od Vučja (2 km.) nalaze se ostaci tvrđave Nikole Skobaljića iz XV veka. Njene razvaline pokazuju da je bila podignuta u obliku šestougaonika. Izgrađena je na steni, na uzvišenju, na izlasku iz klisure reke Vučjanke. I danas se s ovog mesta pruža izvanredan vidik na Leskovac i okolinu.

U selu Čukljeniku (5 km. od Vučja) u podnožju planine Kukavice nalazi se crkva Sv. Nikole. Nekada je tu bio manastir Čukljenik. Datum podizanja je nepoznat, ali se pretpostavlja da je podignuta u novije vreme. Ova crkva izgrađena je u obliku jednoobrazne bazilike, s polukružnom apsidom i pripratom. Proširivana je s južne strane, a sa zapadne je dodat trem. Živopis joj je slabo očuvan. Izgleda da je obnavljan u vreme kada je Carigradska patrijaršija upravljala Srpskom crkvom.

hidro-elektrane-vucje
Hidro elektrane Vučje

Godine 1853. u dvorištu crkve podignut je veliki konak koji je izgoreo pred drugi svetski rat. Iste godine podignut je i veliki ambar od hrastovine. Za vreme turske vladavine pri manastiru postojala je i škola. Smatra se da je ovaj manastir, kada se oslobodio tutorstva grčkih sveštenika, postao „centar prosvećenosti ovoga kraja”. U crkvenom dzorištu podignut je i spomenik u obliku obeliska Vladimiru Vlajku Stojanoviću, koji je poginuo kao vođ vučanskih i nakrivanjskih ustanika u vreme srpsko-turskog rata 1877-78.

Spomenik „poziv na ustanak’’ u Vučju, delo vajara Bakića, posvećen je borcima narodnooslobodilačkog rata iz Porečja.

Muzej tekstilne industrije u selu Strojkovcu – na putu Leskovac — Vučje — otvoren je 1959. godine, a smešten je u vodenici u kojoj je 1884. godine otvorena gajtanara, a koja je označavala početak tekstilne industrije u Leskovačkom kraju. U prošlom veku glavni proizvod ovoga kraja bila je užarija, koja je izvožena u sve susedne zemlje. Tada je u znatnim količinama dovažan vuneni gajtan iz Bugarske. Usled povišelja carine na gajtan došlo se na ideju o pokretanju domaće proizvodnje. Zbog goga je uzeta u zakup ova vodenica u selu Strojkovcu, u kojoj je smešten spomenuti muzej.

Muzej tekstilne industrije u selu Strojkovcu
Muzej tekstilne industrije u selu Strojkovcu

Privreda

Privreda ovog mesta bila je pre rata nerazvijena. Sem fabrike vunenih štofova u Vučju druge privredne grane bile su slabo razvijene. Osnovno zanimanje stanovništva bila je zemljoradnja i prerada drveta. Posle oslobođenja privreda je doživela znatan uspeh, naročito u tekstilnoj industriji. Proširili su se kapaciteti štofare, otvoren je posebni pogon trikotaže, kao i preduzeće metalne industrije „10. avgust”. Pored toga formiraio je građevin- sko preduzeće „Polet”, komunalno preduzeće „Budućnost’ i više zemljoradničkih zadruga u Strojkovcu, Miroševcima, Barju, Vučju i Oruglici.

Poklonjena je i velika pažnja podizanju gtoljogtrivreds, pa je osnovano i poljoprirvredno preduzeće „Bora Stanković – Ćulavka” u Vučju, koje ima plantažne voćnjake u Slavujevcu, Belom Potoku i Presečini. Kod Vučja radi i rudnik feldspata.

Izletišta

Pogodna izletišta predstavljaju planina Kukavica, kanjon reke Veternice, kanjon rečice Vučjanke. U Čukljeniku postoje vrlo povoljni uslovi za oporavak bolesnika i za rekreaciju uopšte.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts