Kako napraviti mast od nevena

Neven (Calendula officinalis) je odavno poznat kao izuzetno lekovita biljka. Neven kao čaj, ulje ili mast I krema nalazi široku primenu u kozmetici ali I medicini, naročito pri lečenju bolesti organa za varenje, ginekoloških problema, hemoroida, a posebno je važan za lečenje kožnih bolesti. Napravite sami mast od nevena I imajte ovaj domaći preparat uvek pri ruci.

Poželjno je mast od ove lekovite biljke imati uvek u domaćinstvu jer de može koristiti za mnoge potrebe. Mast od nevena možete sami napraviti sasvim lako I jednostanvo od sastojaka iz kuhinje I bez dodavanja bilo kakvih hemijskih sastojaka.

Kako se pravi mast od nevena?

Pet velikih kašika svinjske masti prelijte sa malo tople vode I umutite dobro mikserom. Vodu koja se izdvoji tokom mućenja bacite. Mutite više puta na isti način da bisre dobili čvrstu belu kremu. Dobijenu kremu zatim zagrevajte u šerpici na tihoj vatri.

mast od nevena

Pripremite  oko 50 svežih cvetova nevena, počupajte im latice I ubacite u šerpu sa masti. Kuvajte dok latice potpuno ne “uvenu” I ostavite da se ohladi tokom noći. Sutradan ponovo zagrejte smesu I procedite je kroz gazu. Pakujte u teglicu I ostavite nahladnom mestu. Mast čuvajte u frižideru.

Najbolje je da u svom vrtu imate zasadjen neven, jer ćete tako znati da je zaštićen od zagadjenja, a I imaćete ga uvek pri ruci I to svež. Nećete ga naći u prirodi kao samoniklu biljku, poput ostalih lekovitih biljaka.

Iako ovako napravljena mast nema neprijatan miris, ako želite možete staviti u  mast nekoliko kapi eteričnog ulja čiji vam se miris dopada.

Za čuvanje masti odaberiti staklene teglice ili bočice od starih krema , važno je da su staklene.

Od nevena su lekoviti jedino cvetovi. Treba ih brati po suncu kada se otvore. Dok se sušeni cvetovi koriste za pravljenje takodje vrlo lekovitog čaja, za pripremu masti treba koristiti samo sveže latice cvetova nevena.

Kako se koristi mast od nevena

Mast koju ste napravili možete upotrebiti  za tretman svih kožnih bolesti: ekcema, psorijaze, raznih infekcija…

Mast možete mazati I na rane, ogrebotine, opekotine, ožiljke, ubode insekata.

krema od nevena

Takodje, mast od nevena je delotvorna za proširene vene I hemoroide odnosno šuljeve.

Koristite vašu domaću mast od nevena I za uklanjanje akni I mitesera, da smanjite proširene pore ili fleke na licu. Pomoći će vam I da omekšate zadebljalu kožu na petama ili laktovima. Izuzetno je dobra za ublažavanje bolova zbog žuljeva.

Lekovitost nevena

Neven obnavlja površinski sloj kože i tako  ubrzava zaceljivanje  i zarastanje rana, čak i onih otvorenih. Takodje, deluje antibakterijski i antigljivično, pa će ublažiti ili sprečiti infekcije. Hidrira kožu što je jako važno za lepotu lica I zato se veoma koristi u kozmetičkoj industriji u izradi krema za lice, naročito za suvu I osetljivu kožu lica. Neven zatim smiruje krvne sudove, pa tako sprečava pucanje i upalu vena i kapilara.

Vašu domaću kremu od nevena koristite kao I svaku drugu kremu ako vam je koža zdrava. Nanesite tanak sloj na kožu ujutru I uveče.

Medjutim kod čireva , rana I žuljeva mast namažite na gazu u debljem sloju, a onda taj deo kože prekrijte gazom ili flasterom. Tako ćete pojačati I ubrzati dejstvo masti.

Kod tretmana za suvu I grubu kožu, posle nanošenja masti stavite nakožu foliju ili najlon kesu.

Kod problema sa hemoroidima , mast od nevena  namažite u većoj količini oko anusa više puta dnevno.

Mast koju ste napravili premanašem receptu  ima dug rok trajanja ako je čuvate  u frižideru.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts