Buscopan tablete – lek za menstrualne bolove

Za šta služe Buscopan tablete? Buscopan tablete imaju spazmolitičko dejstvo, odnosno, opuštaju grčeve unutrašnjih organa, npr. organa za varenje, urinarnih i ženskih reproduktivnih organa i na taj način umanjuju bol.

Primena Buscopan-a

Za šta se koriste Buscopan tablete? Ovaj lek koristi se za bolove koji su nastali zbog kolika a to su stomačni bolovi u talasima jakog i slabog intenziteta bez tačno odredjene lokacije kao i za menstrualne bolove, bolove u bubrezima, a indikacije za njegovu primenu su i sindrom nervoznih creva, bolovi u reproduktivnim, urinarnim organima i u sistemu za varenje.

Moguća je i kratkotrajna upotreba buscopana u terapiji kod spazma glatke muskulature u gastrointestinalnom i urogenitalnom sistemu (želudac, creva, žučna kesa, urinarni trakt).

buscopan1

Sastav Buscopan tableta

Jedna obložena tableta Buscopana sadrži: 10 mg hioscin-butilbromida kao aktivne supstance.

Pomoćne supstance – Kalcijum-hidrogenfosfat, kukuruzni skrob, silicijum-dioksid, vinska kiselina, stearinska kiselina, povidon, saharoza, talk, arapska guma, titan-dioksid, makrogol 6000, karnauba vosak i beli vosak.

Primena i doziranje

U zavisnosti od Vašeg zdravstvenog stanja i godina lekar će Vam propisati dnevnu dozu leka Buscopan. Ako je u pitanju prolazni bol poput menstrualnog, buscopan se uzima po potrebi. Obavezno recite lekaru u slučaju da pijete druge lekove, imate neku hroničnu bolest, poremećaj metabolizma, ako ste preosetljivi ste na lekove ili ste već imali alergijske reakcije na neke medikamente.

Ako lekar nije drugačije propisao, preporučeno doziranje leka za odrasle je dve tablete od 20 mg, četiri puta dnevno. Za decu iznad 12 godina starosti – 1 tableta od 10 mg tri puta na dan.

Nema preciznih podataka o efikasnosti i bezbednosti primene Buscopan-a kod dece koja su mladja od 12 godina.

Buscopan obložene tablete piju se cele sa dosta tečnosti.

Buscopan se uzima samo kada je to potrebno i primena se prekida nakon što su simptomi primetno olakšani.

Kada Buscopan ne sme da se primeni

Buscopan tablete ne smete upotrebljavati u slučaju da ste alergični na hioscin butilbromid ili neki drugi sastojak leka, ako imate mijasteniju gravis (izrazitu slabost mišića ili čak nemogućnost pokretanja tela),ako patite od megakolona, odnosno proširenog debelog creva, u slučaju da imate glaukom uskog ugla, i ako ste netolerantni na neke vrste šećera zato što Buscopan sadrži saharozu.

Mere opreza

Lek Buscopan ne treba koristiti duže od sedam dana. Budite oprezni pri njegovom korišćenju ako imate ubrzani rad srca, ako imate teškoće pri mokrenju, ako imate povišenu telesnu temperaturu ili ako patite od zastoja u crevima.

Primena Buscopan-a u trudnoćibuscopan tablete

Lekar će Vam propisati Buscopan tokom trudnoće i dojenja isključivo u hitnim slučajevima.

Dodatne napomene

Ako tokom primene Buscopana primetite da imate poremećaj akomodacije vida, tada ne bi trebalo da upravljate vozilima, niti da rukujete mašinama i to sve dok se stanje vida ne vrati u normalu.

Buscopan i drugi lekovi

Dejstvo nekih lekova koje ste pili ili još uzimate može uticati na delovanje Buscopan-a. Pre nego što počnete da pijete Buscopan tablete, obavezno se obratite lekaru ako uzimate sledeće lekove: Triciklične antidepresive (lekove za lečenje depresije), antihistaminike (za lečenje alergija), zatim, beta-simpatomimetičke agense (za lečenje slabosti rada srca ili astme), kinidin (za lečenje nepravilnog rada srca),amantadin (za lečenje Parkinsonove bolesti),dizopiramid (za lečenje nepravilnog rada srca), lekove za šizofreniju i za terapiju hronične opstruktivne bolesti pluća.

Osim navedenog, prijavite Vašem lekaru i ako koristite metoklopramid za lečenje povraćanja, mučnine ili poremećaja rada organa za varenje jer ovi lekovi mogu umanjiti dejstvo Buscopan-a.

Predoziranje

Ako ste uzeli veću dozu Buscopana od propisane morate se javiti lekaru jer je moguće da osetite simptome kao što su suva usta, crvenilo na koži, teškoće pri mokrenju, ubrzan rad srca, opstipacija ili poremećaj vida. Nikada ne uzimajte duple doze leka ako ste propustili da u odredjeno vreme popijete Buscopan.

Buscopan se izdaje samo uz lekarski recept. Ne primenjujte bilo koji lek bez savetovanja sa Vašim lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts