Prirodni lekovi protiv sede kose

Seda kosa je obično propratni znak procesa starenja. Istina je da se sede vlasi ispoljavaju u poznijim godinama, međutim radi se o procesu koji započinjejoš  u mladom dobu. Boja kose zavisi od pigmenta u folikulu dlake. Manjak melanina u folikulu dlake prouzrokuje gubitak boje kose, te pojavu sedih.

Postoje neki razlozi zbog kojih kosa postaje pre vremena bela. Tu se mogu ubrojati: genetski faktor, traumatsko iskustvo, stres, anemija i pušenje. Postoje neki prirodni lekovi kojima na prirodan način možete tretirati kosu, te tako ublažiti neželjenu pojavu sedih.  Ovaj tekst će vam otkriti 7 načina za prirodnu borbu protiv sedih vlasi.

lekovi protiv sede kose

1. Rešite se peruti

Neke studije su pokazale kako perut može biti razlog koji stoji iza sede kose. Korišćenje limunovog soka za čišćenje kože glave je efektivan prirodan način za odstranjivanje peruti, što može pomoći u prevenciji sedih vlasi.

2. Kamilica i kana

Smeša kamilice i kane može se koristiti u prevenciji sedih vlasi. U posudu se najpre stave prah kamilice i kane, potom se doda malo ključale vode, kako bi smeša bila oblika paste. Na kraju se u to stavi supena kašika sirćeta. Ostaviti da se smeša ohladi. Hladnu smešu držati na glavi oko 20-ak minuta. Potom isprati vodom.

3. Ogrozd

Ogrozd se smatra jednom od najboljih namirnica u preventivi sedih, zbog čega se široko primenjuje u proizvodnji šampona. Ogrozd se ostavi da se suši na suncu. Potom ga usitniti u prah i dodati mu kokosovo ulje. Držati pripremljenu smešu na glavi približno 15 minuta. Ponavljati ovaj proces  po potrebi.

4. Namirnice bogate gvožđem

Čak i ako ste na dijeti ne zaboravite da konzumirate namirnice bogate gvožđem. Gvožđe koje unosimo hranom pomaže produkciju melanina u koži glave. Morski plodovi sadrže visok koncentrat gvožđa, kao i zeleno povrće poput spanaća.

5. Umanjite stres

Studije pokazuju da osobe pod stresom imaju veći rizik od dobijanja edih vlasi. Redovno vežbanje, neke namirnice, smeh i meditacija su efikasni koraci u regulisanju stresa.

6. Listovi karija

Listovi karija u ishrani očuvaće dugo boju vaše kose. Listovi karija se mogu koristiti i u hrani, kao što se mogu koristiti i kao pakovanje za kosu. Smeša za kosu se priprema tako što se listovi karija i kokosovo ulje prvobitno zagreju. Potom se čeka da se smeša ohladi. Tako pripremljeno utrljavajte u kožu glave.

7.Crni čaj

Masaža smešom crnog čaja i soli može se koristiti u prevenciji sedih. Na pola šolje crnog čaja staviti supenu kašiku soli i izmešati. Utrljati to u kožu glave i držati oko 30 minuta. Potom isperite šamponom koji obično koristite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts