Kako izlečiti laringitis (upalu grla)?

Danas me je posetila prijateljica koja je izgubila moć govora. Šapuće, priča rukama, pomalo kašljuca. Nije joj lako. Znam taj osećaj kada te stegne guša, hteo bi nešto da kažeš, a ne možeš. Pa, kako se leči upala grla?

Upala glasnih žica sigurno je jedna od najgorih prehlada koja može da nas zadesi, zato što kod takvih upala potpuno zanemoćamo u govoru, pričamo promuklo pa na kraju potpuno izgubimo i moć govora. Najbolji lek i jeste – ne pričati, zato što naprezanjem samo pogoršavamo ionako već loše stanje, ne bi trebalo ni šaputati zato što šaptanje napreže glasne žice isto kao i vikanje.

Da bi ublažili upalu, potrebno je da dnevno pijete 6 do 8 čaša mlake vode ili čaja na dan. Naglasak je na mlake, zato što ispijanje vrele tečnosti može samo još više pogoršati vaše stanje.

Veoma dobar čaj je čaj od kadulje. U 2 decilitra kipuće vode stavite jednu kašičicu čaja i ostavite da se polako prohladi. Procedite ga, možete dodati i jednu kašičicu meda i popijte. Jako je važno da se grlo ne osuši, zato je potrebno da se što češće i pomalo, unosi tečnost.

Kako izleciti laringitis

Inhalacija je još jedan dobar, isproban lek. Najbolje bi bilo da se inhalirate uveče, pre spavanja. U jednu šerpicu stavite vodu da provrdi, dodajte jednu-dve kesice čaja od kamilice, mente ili neko eterično ulje, prekrijte glavu peškirom i udišite duboko. Na taj način para će proći kroz vaša pluća, što će uskoro omogućiti vašim glasnim žicama da se opuste i biće vam bolje.

U čašu vode dodajte kašičicu soli, pa time ispirajte grlo (grgoćite), nekoliko puta na dan. To uništava bakterije.

Napravite toplu pileću supu. Ona je bogata natrijumom koji u supi deluje protivupalno. Ako ništa drugo ne možete da progutate, pileću supu sigurno ćete moći.

Obavezno uzmite neke pastile za grlo ili sprej, koji će vam dodatno pomoći.

Ako ste počeli da pomalo kašljete, uzmite i neki sirup koji umiruje kašalj. Kašljanje bi samo dodatno nadražilo vaše upaljeno grlo.

Dosta se odmarajte.

Ako upala potraje više od tri dana, posetite lekara, zato što će vam možda trebati antibiotik. Ukoliko ste u mogućnosti, pre odlaska lekaru uradite bris grla, tako ćete uštedeti vreme i doktor će moći odmah da vam prepiše odgovarajući lek na osnovu donetog antibiograma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts