Čaj od nevena dobar je za ginekološke probleme i čišćenje lica

Neven, latinski naziv (Calendula officinatis L.), kod nas poznat i kao žutelj, prstenčac ili zimorod, je jednogodišnja zeljasta biljka koja možeda naraste 30 do 50 centimetara u visinu.

Neven se od davnina  gaji kao baštensko  cveće, zbog svojih žutih ili narandžastih cvetova specifičnog mirisa i lepote. Lako se gaji i brzo razmnožava.  Cveta od proleća do jeseni, a u toplim krajevima tokom cele godine.

Cvet nevena se bere kada je suvo i sunčano vreme. Treba ga brzo sušiti kako bi sačuvao miris boju i to na promaji. Za čaj od nevena se koristi najviše cvet, redje cela biljka.

CAJ NEVEN

Lekovitost nevena je u tome što njegov osušeni cvet sadrži etarsko ulje,   masno ulje, kaučuk, smolu, belančevine, šećere, fitosterole, salicilnu kiselinu, enzime, razne soli… Neven se kao lek  koristi više u tradicionalnoj, nego u naučnoj medicini.

Upotreba nevena

Za šta je dobar neven? Neven se kao lek koristi za spoljnu i unutrašnju primenu, i deluje kao blago sredstvo za dezinfekciju. U vidu čaja, tinkture ili masti upotrebljava  se u lečenju pojedinih kožnih bolesti, za akne, alergiju i psorijazu, za lečenje  impetiga, gnojnog  ekcema koji  odlikuju gnojne bubuljice …

Kako se sprema čaj od nevena

Priprema čaja od nevena podrazumeva 10 delova sušenog nevena na 100 delova kipuće vode.

Tinktura od nevena

Pripremite tinkturu tako što ćete na 20 delova sušenog nevena  dodati 100 delova 70-oprocentnog alkohola.

Tinktura se pre primene razblaži sa 3 dela prokuvane vode. Ovim rastvorom treba tretirati obolelo mesto oblogama ili ispiranjem.

Lekovito dejstvo nevena najviše se odnosi na probleme sa kožom i ženske probleme. Ako je menstruacija neredovna, ili je potrebna pomoć za izazivanje menstruacije, pomoći će sledeća mešavina: Pomešati po 25 g nevena, rusomače, paprenog lisca i kamilice. Tri  kašike ovog čaja  prelijte sa pola litra kipuće  vode, poklopite i pustite  da odstoji dva sata. Procedite pa pijte čaj tokom dana, najbolje tri puta pre obroka. Preporučuje se da se ovaj čaj pije 2 do 3 dana pre očekivanje menstruacije.

Čaj od nevena se koristi još za ispiranje čireva, ispiranje očiju, rana, vagine, kod žena koje muči belo pranje, za opštu dezinfekciju kože… Sterilnim čajem od nevena ispiraju  se oči kod problema sa konjuktivitisom i iritacijom oka, pa je tako omogućen bolji vid.

Neven i policistični jajnici

Mešavina nevena, koprive i hajdučke trave dobro je poznata kao lekovita u vidu čaja za uklanjanje ciste na jajniku.

Takodje,  neven samostalno otklanja tegobe u digestivnom traktu, ublažava gastritis, zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, reguliše funkciju  jetre i lučenje zuči, a dobar je i kao prirodno sredstvo za umirenje. Osim toga, neven  smiruje upale debelog creva, blagotvoran je za mokraćne kanale i njihovu otpornost i ublažava dijareju.

Neka istraživanja pokazuju da neven pročišćava krvne sudove i  relaksira ih, pa tako snižava holesterol u krvi, posebno u kombinaciji sa drugim biljem kao što su maslačak,glog ili resnik. Neven spušta krvi pritisak, jer ima sedativno dejstvo zbog toga što utiče na relaksiranje krvnih sudova.

Čaj od nevena pročišćava organizam i smanjuje ngomilane naslage toksičnih materija. Zbog toga je preporučljiv za celulit.

Neven protiv gljivica

Neven se pokazao kao vrlo efikasno sredstvo protiv gljivica, posebno protiv uporne  kandide. Osim antibakterijskog i antigljivičnog dejstva, neven ima i antivirusno dejstvo pa je odličan kod gripa, visoke temperature i groznice.

Nevenova mast za hemoroide

Ulje ili mast od nevena, poznati su od davnina kao jedan od najefikasnijih načina da se izborite sa hemoroidima. Ulje se još koristi protiv lišajeva na koži, opekotina, gnojnih izraslina, gljivičnih oboljenja kože…

Nuspojave

Neven je prilično bezbedna i sigurna biljka za upotrebu, pa su tako nuspojave ili neželjeni efekti zanemarljivi. Ipak se o upotrebi preparata od nevena konsultujte sa lekarom.

Trudnoća i dojenje

Upotreba čaja ili drugih preparata na bazi nevena u trudnoći ili prilikom dojenja  moguća je ali uz obaveznu konsultaciju sa lekarima.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts