Limunova trava – i hrana i lek

Limunova trava potiče iz tropskih krajeva južne i jugoistočne Azije i Australije. Zbog velikih mogućnosti upotrebe prvenstveno u ishrani, limunova trava se dosta gaji takodje širom sveta, posebno u SAD. Ova biljka ima oko 50 različitih vrsta a koriste se tek dve. Limunova trava ima dugo, tanko sivozeleno lišće i lukovičastu osnovu. Citral je esencijalno ulje koje ova biljka sadrži i koje joj daje kiselkasti miris i ukus.

Čaj od limunove trave

Čaj od limunove trave se pravi od  suvog lišća ove biljke a može se kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Osim što osvežava, ovaj čaj smiruje napetost, lekovito deluje na jetru i žuč, pomaže kod loše probave, bolova u želucu… Osim u vidu lekovitog čaja, rasprostranjena je i primena limunove trave u medicini i kozmetičkoj industriji.

Upotrebljava se kao začin i hrana

Limunova trava se najpre upotrebljava kao izvrstan začin u supama, čorbama, za jela od živinskog mesa, ribe i morskih plodova. Odlično se po ukusu slaže sa čilijem i belim lukom. Takodje, limunova trava je baza za mnoga popularna pića u Aziji.

limunova trava1

Limunova trava koristi se kao sveža, ili kao osušena, i u prahu. U vidu praha se dodaje nekim pićima i čajevima.

Da bi bila ukusna, sveža limunova trava treba da ima sočnu zdravu lukovicu i duge zelene listove. Čisti se kao mladi luk a možete je koristiti za supe, salate, variva, za grilovanje, sosove pa i za slatkiše. Obično se za jelo koristi donji deblji deo stabljike limunove trave. Može se koristiti veći deo biljke – celi listovi i vrhovi listova. Dodajte listove limunove trave u prženo ili bareno povrće i Vaše jelo će dobiti egzotičnu aromu.

Lekovitost

Limunova trava se vekovima koristi u Indoneziji i Maleziji kao biljni lek. Poznata je njena upotreba u lečenju depresivnih stanja, nervoze, probavnih poremećaja…

Utiče blagotvorno na opšte zdravlje organizma a prema nekim istraživanjima biće delotvorna i u borbi sa tumorima. Za osobe koje su na tretmanu hemoterapijom, preporučuje se da piju oko litar i po soka limunove trave onih dana kada imaju zračenje ili hemoterapiju. Sok se pravi tako što se u vruću vodu doda malo usotnjene limunovetrave.

U borbi protiv komaraca

Ako limunovu travu gajite u kući ili u stanu, insekti će Vas zaobilaziti a pogotovo komarci.

Razmnožavanje

Ako želite da gajite limunovu travu, dovoljno je da reznicu stabljike  stavite u vodu na sunčanom mestu. Očekujte da nakon 7 dana pusti koren, kada treba da je zasadite.

limunova trava2

Limunova trava u trudnoći i dojenje

Eterično ulje od limunove trave deluje protivupalno, i blago sedativno a snižava i krvni pritisak. Primenjuje se lokalno jer ima i antiseptičko dejstvo i antibakterijsko delovanje. Odlično je za tretman sportskih povreda, kod modrica i istegnuća. Ulje se koristi i za čišćenje masne kože, a u aromaterapiji kao relaksirajuće sredstvo. Koristi se takodje za negu kože sa proširenim porama i jakim naslagama celulita. Medjutim, oprez je potrebna kod osetljivih osoba jer može izazvati alergijske reakcije na koži, a ulje se ne sme koristiti kod dece koja su mladja od 6 godina, kod trudnica i dojilja.

Limun-travu možete i sami gajiti u saksiji. Voli sunce i zemljište bogato azotom. Gajite je na temperaturi od 15 do 29 stepeni i vodite računa da zemlja u saksiji nikada ne bude suva. Potrebno je povremeno prihranjivanje azotnim gnojivom i redovno zalivanje ali ne po jakom suncu kako listovi ne bi dobili mrlje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts