Sigurni pokazatelji da vam režim dijete ugrožava zdravlje

Ljudi uglavnom misle o tome kako da za što kraći vremenski period postignu neki željeni rezultat. Ovo je dosta uočljiva težnja u mnogim dijetama: jednostavno, dame veruju kako će se osećati sjajno u svojoj koži ako izgube željeni broj kilograma. Zbog načina života koji nameće brz ritam, osobi koja želi da smrša čini se najprimamljivijom ona dijeta koja daje brze rezultate. Zarad postizanja cilja mršavljenja, mnogi gube iz vida nutritivne vrednosti unete hrane, verujući da su o potrebama organizma razmišljali oni koji su dijetu lansirali.

Postoje sigurni pokazatelji da vam režim dijete ugrožava zdravlje. Ukoliko ih primetite, obavezno prekinite dijetu. Nemojte razmišljati o ovim pokazateljima narušenog zdravlja kao o fazi u toku dijete, na koju će se organizam vremenom navići.

Brzo gubljenje kilograma

Ukoliko izgubite više od dva kilograma nedeljno, moguće je da gubite dragocene tečnosti iz organizma, kao i mišićno tkivo. Ovo može dovesti do slabljenja i pucanja kostiju, zato što oslabljeni mišići više nisu u stanju da ih adekvatno pridržavaju. Sva opterećenja kojima ste podložni, bez sigurnosne zaštite mišića, direktno stvaraju trenje na kostima ipojačano ih troše.

opasna dijeta

Osiguravanje previše vitamina

Zdravo je konzumirati nekoliko različitih namirnica u toku dana, kako bi vaše telo dobilo potrebne vitamine. Vitamini se apsorbuju u vodi i mastima, a prevelika količina samo jednog vitamina opterećuje organizam, između ostalog, jetru . Zato izbegavajte dijete koje prepisuju konzumaciju samo jedne namirnice u toku dana; recimo, banane ili salete.

Unos manji od 1500 kalorija dnevno

Ako telu ne obezbedite bar minimum kalorija neophodnih za održavanje zdrave funkcije organa u stanju mirovanja (bazalni metabolizam; neophodna kalorijska vrednost potrebna bazalnom metabolizmu za pravilan rad kod prosečne žene iznosi oko 1500 kalorija dnevno). Ako kalorijska vrednost padne ispod 1500 kal. u toku dana – usporićete metabolizam. Osim toga, nakon završetka dijete brzo ćete povratiti izgubljene kilograme.

Ubrzavanje metabolizma

U dijetama su široko rasprostranjeni sastojci koji izazivaju lakše oblike zavisnosti, poput kofeina. Zbog brzog učinka, kofein se stavlja u dijetetske proizvode, jer je dokazano da ubrzava metabolizam. Kada prekinete dijetu i konzumiranje proizvoda bogatih kofeinom, vaš organizam će se usporiti, ali će potreba za kofeinom ostati.

Čišćenje organizma

Detoksicioni proizvodi su se pokazali kao mač sa dve oštrice. Loša strana im je što organizam pročiste ne samo od hranljivih sastojaka, već uništavaju i, takozvane, dobre crevne bakterije i otežavaju rad organa za varenje. Pored svega, dovode do dehidratacije organizma i usporavaju rad organa čija je uloga pročišćivanje organizma: jetre, kože i bubrega.

Ishrana ograničena na jednu namirnicu

Gore smo pomenuli štetnost preterane količine jedne vrste vitamina. Takođe, ovaj režim je štetan i zato što se telu uskraćuju neophodni sastojci, čiji manjak može uzrokovati bolesti poput osteoporoze, mišićne atrofije, bolesti srca i pada imuniteta.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts