Šta treba jesti za užinu?

Šta je užina i zašto je ona važna? Zašto se užina zove međuobrok i koliko kalorija treba da unosemo sa užinom?Užina se zove međuobrok zato što se nalazi između tri glavna obroka: doručka i ručka i između ručka i večere. Njena kalorijska vrednost bi trebalo da bude oko 150 kalorija. Užina nam ubrzava metabolizam, pa ako ste na dijeti, pospešuje vaše rezultate i pomaže vam da izdržite do sledećeg obroka, zato što nam daje osećaj sitosti. Užina ne treba da se preskače i uvek se treba držati onog zlatnog pravila koje kaže da treba da imamo uvek pet obroka dnevno.

Kako izabrati kvalitetnu užinu?

Užina treba da bude kvalitetna, bogata proteinima i vitaminima. Salata od svežeg povrća sa sirom sa niskim procentom masti, čaša voćnog jogurta, integralni keks, bonžita, energetske pločice ili voće, su najbolje užine koje nam pomažu da vratimo energiju. Ne čips, ne grisine, ne kolači.

sta za uzinu

Šta sve možete jesti za užinu?

Izaberite namirnice koje sadrže vlakna i proteine. Na primer, kupite krekere od celih žitarica i servirajte ih uz krišku sira i jedan paradajz. Sir ima proteine i kalcijum, paradajz vitamin C i kalijum. Naš organizam potroši više energije na varenje proteina nego ugljenih hidrata, i zbog toga je ovo dobra proteinska užina, ako želite da trošite više kalorija.

Jabuke su takođe sjajna užina zato što sadrže malo kalorija a ako jabuci dodate i jednu kašiku putera od kikirikija, to će vam dati osećaj sitosti još naredna dva sata.

Dobre užine su i čaša jogurta, naravno, nemasnog ili dva tvrdo kuvana jaja ili ispecite 100 grama piletine i pojedite je sa krastavcem. Ako volite krastavac sa jogurtom, možete da sipate jogurt u činiju i da mu dodate tanko isečene kriške krastavca, a piletinu servirate sa strane.

Ono što je važno kod užine, jeste da se uz užinu ne pije voda, ni deset minuta posle užine, nemojte piti vodu, zato što ćete tako smanjiti sebi osećaj sitosti.

Šta nam je dozvoljeno da jedemo posle 18 časova?

Zaposlenim ljudima radno vreme se završava u 16 ili 17 časova, pa tako taj ručak, koji bi trebalo da bude u to vreme, silom prilika se pomera između 17 i 18 časova. Ako niste pretovarili svoj stomak, nakon tog kasnijeg ručka, posle 18 časova, možete jesti nemasne sireve, orašaste plodova, pa čak i manje porcije ribe, tunjevine ili belog mesa. Bitno je da vaša večera bude najkasnije dva sata pre odlaska na spavanje i da se zasniva na proteinima i zdravim mastima.

Zdravi mafini sa mekinjama

Ako napravite ove mafine dan ranije, možete ih poneti za posao, pa ih pojesti za popodnevnu užinu, kada osetite glad i kada se najviše poseže za nezdravim grickalicama i slatkišima. Obezbedite sebi pravu zdravu užinu koja će vam vratiti energiju.

Potrebni sastojci:

  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja žutog šećera
  • 2 šolje mekinja
  • 1 šolja obranog mleka
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • Malo soli

Priprema:

  1. U činiju prvo pomešajte mekinje, mleko, jaje i ulje pa ostavite pet minuta da odstoji.
  2. Nakon toga dodajte prašak za pecivo, šećer, brašno, cimet i so, pa drvenom varjačom lagano izmešajte sve sastojke.
  3. Sipajte smesu u kalupe za mafine, ali nemojte puniti do vrha, već ostavite oko 1/3, kako bi mogli da narastu.
  4. Pecite ih na 180 stepeni oko 25 minuta. Proverite da li su pečeni tako što ćete čačkalicu probosti u sredinu, pa ako ne ostaje trag, to je znak da su ispečeni.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts