Kako ukloniti strije

Brz rast i razvoj kao I učestala variranja u telesnoj težini, trudnoća – osnovni su razlozi pojave strija.

Iako se sa ovim problemom uglavnom bore samo žene, na strije nisu imuni ni muškarci.

Kada se već, tako neželjene ipak pojave, pitate se – šta može da se uradi da ih se rešite ili makar ublažite. Mnogo toga moguće je postići prirodnim preparatima.

Strije su zapravo specifično oštećenje vezivnog tkiva koje nastaje zbog prebrzog rastezanja kože. Javljaju se u vidu srebrnastih ožiljaka. Vezivno tkivo ne može da prati nagle promene rastezanja kože, tako da blago puca I oštećuje se. Za razvoj strija bitan je I genetski faktor, odnosno kvalitet kože. Treba znati – što veće rastezanje kože – veća su I oštećenja.

Ako je za utehu, shvatite da su strije  više estetski problem, nego zdravstveni. Osim navedenih faktora pojave strija, tu je I pubertet, kada organizam ubrzano raste I razvija se. Za nastanak strija kod trudnica odgovorni su I hormoni glukokortidi.

Kako ukloniti strije

Na kojim mestima se strije najčešće javljaju?  

To su mesta na koži koja su najizloženija rastezanju –  ramena, nadlaktice, grudi,stomak, bokovi, bedra i zadnjica.

Strije najpre dobijaju crvenkastu boju I vodoravne su. Kasnije poprime srebrnasto belu boju. Veličina, odnosno dužina ovih trakica se razlikuju, mogu biti duge nekoliko santimetara pa I dvadesetak. Širina je obično manja, od nekoliko milimetara do par cm. Strije se smeste najčešće na koži, ali nekad zahvate I potkožni deo. Obično su jedna sa drugom paralelne.

Kako ih ukloniti?

Moguće je da se rešite strija, ali potrebno je dosta strpljenja I upornosti. One koje su velikih dimenzija, moguće je smanjiti tako da ostane jedva vidljiv trag.

Prirodni preparati sa Še buterom pravi su izbor. Piling takodje mora biti u okviru tretmana.

Še buter kremu mažite svakog dana, ujutru I uveče I to nakon kompletnog pilinga kože. Nakon mazanja, namažite bogatu masnu kremu za telo. Za piling koristite sapune od kozjeg mleka uz upotrebu posebnih rukavica. U zavisnosti od zahvaćenosti tela strijama, zavisi I dužina I obim tretmana.

Kreme sa še buterom možete nabaviti u svakoj drogeriji, a možete otići do apoteke gde vam mogu ponuditi nešto iz sopstvene laboratorije.

Strije nije lako ukloniti, ali nije ni sasvim nemoguće. Ipak, najčešće se mogu samo ublažiti. Zato je najbolje obratiti pažnju na preventivu.

Važno je da znate da strije može uzrokovati I vežbanje I odlazak u teretanu jer se tako šire mišići. Ovaj razlog je više prisutan kod muškaraca. Zato pažljivo sa preteranim vežbanjem. Uz to, neophodno je da pre I posle treninga telo namažete bogatom masnom kremom za telo kako bi se povećala elastičnost kože.

Strije u trudnoći

Strije se kod trudnica uglavnom jave  u šestom mesecu. Najviše ih je tada na zadnjici, grudima, stomaku… Statistika kaže da strije dobije čak 70 odsto trudnica. Obično ih prati blaži svrab. Predlog je da odmah na početku trudnoće svome telu obezbedite kvalitetnu negu.

Koristite svkodnevno kreme koje će vam preporučiti u apoteci, meleme, gelove I kvalitetna mleka za telo sa bademovim ili maslinovim uljem.  Melemi za strije treba da  sadrže  biljke kao što su aloe vera, kantarion, čičak, badem, lavanda,  neven ali I biljna ulja.

Budite svesni da potpuno  efikasan lek za strije ne postoji. Ako biljni preparati ne pomažu, problem možete rešiti laserskim tretmanima.

Ako imate genetske predispozicije, odnosno ako je vaša majka imala strije u trudnoći, verovatno je da će zadesiti I vas. Zato budite posvećeniji preventivi.

Osim preporučenih krema I melema, unosite vitamine koji su odgovorni za elastičnost kože – B6, Vitamin C, vitamin E, ali I mineral cink.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts