Saveti za podizanje imuniteta kod obolelih od raka

Podizanje imuniteta

Različite vrste karcinoma, uz kardiovaskularne bolesti su medju glavnim  uzročnicima smrtnosti na svetu. Izmedju naslednog faktora i drugih činilaca na razvoj raka, stoje i pogrešne životne navike – neadekvatna ishrana, stres, fizička neaktivnost…

Ljudsko telo ima snažne mehanizme za odbranu od mikroorganizama, odnosno bolesti, pa je zato jak imunitet od presudnog značaja u odbrani od karcinoma, ali je važan i onda kada do karcinoma dodje. Naime, kod obolelih od raka, ova iscrpljujuća bolest zahteva da se više pažnje posveti jačanju odbrambenih svojstava organizma, a posebno nakon hemoterapije,  koja kao agresivni tretman dodatno opterećuje bolesno telo. Pomoć i jačanju imuniteta neophodna je i pacijentima obolelih od karcinoma i nakon operacije koja dodatno iscrpljuje organizam.

Osim dobro izbalansiranom ishranom, redovnih fizičkih aktivnosti i urednog stila života, za podizanje imuniteta, važno je još izbegavati stres i nervozu. U stresnim situacijama u telu dolazi do pojačanog rada žlezda, mišića i vitalnih organa, što ima jak uticaj na zdravlje čoveka.

imunitet rak

Jačanje imuniteta na prirodnoj bazi

Poznato da na enzimsku aktivnost, koja je presudna za aktivaciju kancerogenih ćelija, značajno utiču proteini životinjskog porekla (mleko i meso). Zato je važno eliminisati ove namirnice iz ishrane.

S druge strane, biljni proteini iz žitarica ili mahunarki nemaju ovakav efekat.

Najbolja  mera od oko deset procenata proteina životinjskog porekla je zapravo  količina mesa od oko 50  grama dnevno. Industrijiski beli šećer takodje treba smanjiti jer, isto kao i životinjski proteini, može biti veliki prijatelj razvoju kancera.

Važno je jesti dovoljno svežeg voća i povrća ali oprez! Pesticidi takodje uvećavaju rizik od nastanka svih vrsta kancera, prvenstveno raka dojke. Kad god možete, nabavite organski uzgojeno voće i povrće. Nećete morati da ih ljuštite, jerk od pesticidima tretiranih biljaka oni mogu da prodru i u sam plod kao što je to slučaj sa boranijom, krastavcem, krompirom, jabukama, groždjem…

Bezbedniji za upotrebu su grejpfrut, kivi, mango, lubenica, ananas, grašak, crni luk, brokoli, kupus, mladi kukuruz…

Iako u apotekama ima mnogo preparata za jačanje imuniteta, možete probati sa prirodnim sastojcima.

Recepti:

Ojačajte organizam uz pečeni krompir

Pečen ili kuvani kromir s ljuskom zadržaće polifenole, koji sprečavaju mutacije ćelija, pa se tako koči dalji razvoj kancerogenih ćelija, pokazalo je jedno britansko istraživanje. Jedite pečeni ili kuvani krompir, jer ako ga oljuštite i pržite, sadržaće čak 350 puta veću količinu akrilamida, materija koje mogu da podstaknu nastanak karcinoma.

Jačanje imuniteta prirodnim putem uz voće i med

U blenderu usitnite nekoliko  više vrsta suvog voća, smokvi, šljiva, suvog groždja, pa dodajte dve do tri kašike meda, istu količinu  mlevenog lana i dve kašike mlevenih oraha. Ovu smesu treba uzimati jedan sat pre obroka po jednu kašiku, 3, 4 puta dnevno.

Jači imunitet uz beli luk

Beli luk je poznat kao jak prirodni antibiotik i po antikancerogenom dejstvu. Jača imunitet i zaustavlja bujanje mutiranih ćelija dok takodje stimuliše jetru da izbacuje toksine. Koristite beli luk, najbolje kao svež u svakodnevnoj ishrani.

beli luk kao antibiotik

Suvo voće

Po 200 grama suvih kajsija, suvih smokvi, suvih šljiva, oraha, jedan samleveni limun sa korom i 250 grama meda pomešajte sa 50 ml domaće rakije. Ovaj preparat držite u tegli u frižideru, a uzimajte pre jela po jednu kašiku.

U jačanju imuniteta pomoći će i prirodno cedjeni sokovi od povrća i voća:

Jedan  kg cvekle, isto toliko šargarepe i sok od jednog  limuna sa pola kilograma jabuka izmiksajte u blenderu. Na kraju dodajte pola kilograma meda i dobro pomešajte dok se ne otopi. Ovaj sok se čuva u frižideru a pije se po jedna čaša dnevno dok  ne potrošite svu količinu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts