Kako se boriti protiv neprijatnog mirisa sekreta

Problemi sa neprijatnim mirisom vaginalnog sekreta naročito posle menstruacije, čine da se svaka dama oseća nesigurno. Najčešći uzročnici vaginalnog sekreta su primena antibiotika, kontraceptivne pilule, bakterijska vaginoza, odnosno infekcija koja je češća kod trudnica I žena koje imaju više seksualnih partnera. Takodje, na sekret mogu da utiču agresivni sapuni, losioni neprilagodjene PH vrednosti, gljivične infekcije, iritacije sluzokože vagine…

Na neprijatan miris sekreta utiču I neka teža obolenja kao što su rak grlića materice, dijabetes, hlamidija ili gonoreja i trihomonijaza. Tu je I vaše kompletno zdravstveno stanje koje utiče I na ginekološko zdravlje I stanje sekreta koji se odredjuje po grupama.

Ima 6 grupa sekreta od kojih su prve dve neproblematične

  • Prva grupa sekreta – sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
  • Druga grupa sekreta – Bez gnoja, ali sadrži neke bakterije
  • Treć grupa sekreta –  sadrži bakterije i gnoj
  • Četvrta grupa sekreta –  sadrži gonokoke (bakterije koje izazivaju gonoreju)
  • Peta grupa sekreta – sekret koji sadrži trihomonade, odnosno parazite
  • Šesta  grupa sekreta – sekret koji sadrži mikoze odnosno  gljivice

Sekret se uglavnom na osnovu ovih pokazatelja  razlikuje i po izgledu i mirisu. Može  biti sluzav, vodnjikav, penast, gnojav, krvavo vodnjikast,  neprijatnog mirisa…

neugodan-miris sekretaLečenje sekreta zavisi od uzroka koji se utvrdjuju uzimanjem briseva. Na osnovu utvrdjenog stanja, dobićete adekvatnu terapiju kod vašeg ginekologa I problem uglavnom biva rešen ako poslušate lekara.

Kada je reč o neprijatnom mirisu, to obično znači da u sekretu postoji poremećen odnos onih pozitivnih “dobrih” bakterija. I zato je I ovde najbolje otići lekaru koji će propisati terapiju.

Lekovite biljke

Ako je u pitanju lakši problem, tu je na raspolaganju lekovito bilje. Tu je kantarion koji se koristi u vidu vaginaleta, ali I beli luk koji je odličan u borbi sa gljivičnim infekcijama koje uzrokuju neprijatan miris.

Najbolje je da koristite sveži beli luk, kao najpoznatiji prirodni antibiotik. Prirodni lek možete napraviti I sami. Izgnječite jedan čen belog luka u malo jogurta I potopite ovu tečnost u tampon. Stavite tampon uobičajeno u vaginu I tako prespavajte. Terapija bi trebalo da traje tri noći. Budite sigurni da vam ne sledi menstrualni ciklus da ne biste morali da prekinete lečenje.

Može pomoći I Ispiranje irigatorom. Koristite čaj žalfije, belog luka,  kantariona… Ne ispirajte prečesto da ne narušite vaginalnu floru.

Ipak, najbolje je da učinite sve kako biste predupredili probleme sa neprijatnim mirisom vaginalnog sekreta. Evo nekoliko saveta za preventivu.

Redovna higijena ano-genitalnog predela blagim specijalnim sapunom, ne agresivnim! Najbolje je da koristite gelove posebno namenjene za intimnu negu umesto običnog sapuna.

Posle odlaska u toalet, brišite se u pravcu od napred ka nazad da biste sprečili prelazak bakterija sa anusa u vaginu jer se tako često dogodi infekcija.

Nosite pamučni donji veš, jer je sintetički raj za bakterije.

Izbegavajte preusku odeću.

Lečenje na dva fronta

Naravno, ako imate partnera, morate zajedno učestvovati u lečenje. Ako se žena leči, a partner ne, infekcije će se lako preneti prvim seksualnim kontaktom. Tako se krug infekcija nastavlja bez kraja. Dobro je I da izbegavate seksualne odnose dok se ne oporavite.

Ako posle svega I dalje imate jake probleme I neprijatnosti niste čak ni malo ublažili, obavezna je poseta ginekologu. Naravno, I potpuno zdrave žene treba da specijalistu posećuju najmanje jednom u šest meseci.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts