Kako izračunati plodne dane

Plodni dani su oni u kojima žena može ostati u drugom stanju. Kod zdravih žena, začeće je moguće I samo nekoliko dana posle menstrualnog ciklusa. Najplodnija su dva dana. Oni se računaju u zavisnosti od trajanja i redovnosti ciklusa, ali taj kalendar varira od osobe do osobe i u vezi je takodje i sa starosti žene.

Plodnim periodom smatra se obično razdoblje od četvrtog dana pre ovulacije do trećeg dana nakon ovulacije. Najplodniji dani su ipak, sam dan ovulacije, dan pre i dan posle.

Statistika kaže da se većina trudnoća desi kao rezultat snošaja koji se desio tri dana pre, na sam dan, ili dan posle ovulacije. Sperma u ženskom telu aktivna je tri do pet dana, a jajašce koje se oplodjuje 24 sata. Zato se smatra da plodno razdoblje mesečno traje 7 dana.

plodni dani

Izračunavanje plodnih dana

Ako pretpostavimo da imate redovan ciklus od 28 dana, plodni dani su, ako računate od prvog dana krvarenja,11, 12,13,14,15,16. i 17. dan.  Najplodniji dani su  13., 14. i 15.

U slučaju da imate uredan ciklus koji podrazumeva razmak od prvog dana menstruacije do prvog dana sledeće sa trajanjem od 26 do 34 dana, plodne dane ćete računati na sledeći način:

Od najkraćeg zabeleženog ciklusa odbija se 18 dana, da bi se dobio prvi plodni dan ciklusa. Od najdužeg  ciklusa odbija se 11 dana, kako biste dobili poslednji dan plodnog razdoblja.

U redovnom ciklusu koji traje 28 dana, dakle, plodni dani su od 10. do 17. Evo računice: 28 – 18 = 10 – početak plodnih dana i  28 – 11 = 17 – završetak plodnih dana.

Drugi primer: Ako imate  cikluse od 28 do 32 dana, sledi Vam ovakva računica: 28 – 18 = 10, 32 – 11 = 21. Dakle,  plodni dani teoretski padaju od 10. do 21. dana.

karta plodnosti

Primer kalendara pokazuje plodne dane  (fertile) i neplodne dane ( infertile)

Vodite urednu evidenciju

Svaka žena bi trebalo da vodi evidenciju o menstrualnom ciklusu, dužini, obilnosti… Ovo možete raditi sami, a možete zamoliti i ginekologa da Vam pomogne. Takodje, u apotekama možete nabaviti kalendar sa uputstvima kako pratiti ciklus i odredjivati plodne dane.

Ipak, retko se desi da žena ostane trudna i van plodnih dana koje je ispravno izračunala. Ovaj podatak pokazuje da ima izuzetaka u sazrevanju jajne ćelije, da može zavisiti od zdravlja žene, njenih godina… Zato vodite računa i nemojte da Vam kalendar plodnih dana bude isljučivi vodič za kontracepciju. Ženski organizam I dalje je pun tajni, pa, ako ne želite potomstvo, popričajte sa svojim ginekologom, koji vid zaštite najviše odgovara Vašem organizmu.

Šta su zapravo plodni dani

Za vreme ciklusa, jajnik oslobađa jajnu ćeliju spremnu za oplodnju. Tada nastupa ovulacija. Oslobođena jajna ćelija, koja je spremna za oplodnju, živi od 12 do 14 sati. Osim računice plodnih dana u vezi sa periodom mesečnog ciklusa, postoji još jedan pokazatelj plodnih dana a to je reakcija tela, odnosno cervikalna sluz. Nakon kraja krvavljenja, javlja se lepljiva, gusta sluz, koja približavanjem plodnih dana postaje obilnija i bistrija.

Žena je najplodnija na zadnji dan takvog iscedka, jer kao takav, omogućava  spermatozoidima ulazak u matericu. Kad se ovulacija završi, količina sekreta se smanjuje I postaje gušći. Medjutim da biste bili sigurni, oslonite se ipak na kalendar svog ciklusa, jer vrstu I količinu sekreta ne možete baš uvek s tačnošću odrediti.

Vodjenje menstrualnog kalendara oduzima malo vremena, ali je dobra metoda za sprečavanje neželjene trudnoće, ili pak za tempiranje vremena odnosa, ako želite bebu.

Vodite računa o svom ciklusu i čuvajte reproduktivno zdravlje. Ne košta mnogo, a puno vredi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts