Gde sve ima kofeina i kako utiče na zdravlje?

O dejstvu kofeina se mnogo polemiše, ali malo je dokaza koji na pravi naučno potkrepljen način jasno govore o njegovom štetnom ili pozitivnon dejstvu.

Činjenica je da kofein svakako na neki način utiče na organizam i da ga ima u sve više namirnica. Iznenadili biste se gde ga sve ima!

Gde sve ima kofeina

Kofein u kafi, čaju, koka koli i energetskim pićima

U prosečnoj šolji crne kafe, kofeina ima oko 40 miligrama. Za istu količinu čaja, koncentracija kofeima je dvostruko manja – 20 miligrama. Male varijacije su moguće u zavisnosti od tipa čaja ili kafe.

gde sve ima kofeina

U Kola napitcima takodje ima kofeina, doduše nešto manje nego u kafi I čaju. Tako da će jednu šolju čaja, po količini kofeina, zameniti dve čaše koka kole.

Kada je reč o energetskim napitcima, tu se kofein koristi kao sredstvo koje održava budnost. U zavisnosti od proizvodjača, naće ćete energetska pića sa svega 30 mg kofeina  u 100 mililitara, ali i one gde ga ima u neverovatnoj količini od 570 miligrama na 100 mililitara.

Kofein u bombonama, lekovima, čipsu…

Postoje i alkoholna pića sa kofeinom, ali tek počinju da osvajaju tržište. Za sada su takva pića zastupljena najviše na američkom tržištu. Kod nas takva pića predstavljaju uglavnon likeri.

Kofeina takodje često ima i u žele bombonama i u čipsu, ali sve više je prisutan u oblicima za žvakanje, poput razlitih energetskih bombona ili pastila.

Poznato je da se kofein koristi u farmaceutskoj industriji. U kafetinu i nekim drugim lekovima koji se koriste za smanjenje temperature i ublažavanje bolova naći ćete i do 65 miligrama kofeina. Takođe ga ima i u mnogim preparatima za mršavljenje  verovatno zbog uverenja da smanjuje apetit.

Uticaj kofeina na zdravljeuticaj kofeina na zdravlje

Kafa, kao najčešći kofeinski napitak kod nas je izuzetno zdrava kada se uzima u umerenim količinama. Ovaj napitak bez kojeg mnogi ljudi ne mogu da započnu početak dana ili popodnevno druženje sa prijateljima, osim toga što mami svojim ukusom i mirisom, odličan je za srce, i metabolizam, a u izvesnoj meri, prema nekim istraživanjima, štiti i od raka.

Osim kofeinom, kafa je bogata i mineralima, ali naravno njihova količina varira od vrste kafe I toga da li napitak spremate od srednje ili jako pržene kafe, pečene kafe, granulirane kafe… Ipak, za kakvu god se odlučili, kafa poseduje male količine kalijuma, kalcijuma, fosfora, natrijuma, gvožđa…

Ne preterujte sa kofeinskim napicima!

Kofein, jedan od glavnih sastojaka kafe, prema mnogim analizama i istraživanjima, dokazano povećava intelektualnu oštrinu, koncentraciju, smanjuje umor i razbuđuje nakon samo jedne šoljice kafe. Takođe, utiče na poboljšanje koordinacije, naročito kad vozite.

Povoljno deluje na fizićku izdržljivost, poboljšava varenje i sprečava opstipaciju.

Ali, pažnja! Nije dobro preterivati s kafom ni s čajevima. U redu je popiti jednu do dve šolje ovih napitaka dnevno, ali sve što je više od navedenih količina može prouzrokovati neke negativne posledice.

Umor se može brzo vratiti, kao i pad koncentracije ako s kafom preterate pa je koristite da nadomestite san. Ništa ne može da zameni prirodni odmor i zdrav san. Kafu koristite u takve svrhe baš kada morate ili nemate drugog izbora!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts