Celulitis – Kako nastaje i kako se leči

ŠTA JE CELULITIS?

Celulitis je ozbiljna bakterijska infekcija kože koja može zahvatiti samo površinu kože ili tkivo ispod kože, a može se proširiti na limfne čvorove i krvotok.

KAKO NASTAJE CELULITIS?

Celulitis nastaje kada jedna ili više vrsta bakterija udje u organizam kroz pukotine na koži. Najčešći uzročnici su gram pozitivne bakterije-streptococcus aureus, streptococcus pyogenes, staphylococcus, ređe pneumococcus, a kod imunokompromitovanih osoba uzročnici mogu biti i gram negativni bacili-pseudomonas, proteus, enterobacter i dr. Iako se najčešće javlja na donjim ekstremitetima, može se javiti i na drugim delovima tela. Rez neke operacije, pirsing, mesto posekotine,  ubod inekcije ili punkcije mogu biti pogodni za ulazak bakterije. Takodje i ubodi nekih insekata i paukova mogu preneti bakteriju koja započinje infekciju.

SIMPTOMI CELULITISA

Simptomi celulitisa su crvenilo, natečenost, bol, povišena temperatura i groznica. Zahvaćeni delovi kože su topli na dodir, otečeni, meki, bolni, jasno ograničeni. S vremenom crvenilo počinje da se širi. Redje se mogu javiti i mali čirevi koji počinju pucati.Mogu biti prisutni limfangitis (zapaljenje limfnih sudova) i regionalna limfadenopatija (uvećanje limfnih žlezdi).

Celulitis kako nastaje

ŠTA SVE MOŽE DOVESTI DO CELULITISA?

  • razne posekotine i prelomi povećavaju rizik od celulitisa jer omogućavaju bakterijama da lakše udju u organizam.
  • telo sa oslabljenim imunim sistemom je podložnije infekcijama , pa tako i celulitisu.
  • određene kožne bolesti kao što su: ekcemi, atletsko stopalo, vodene kozice i crvenilo, uzrokuju pukotine na koži i povećavaju rizik od celulitisa.
  • hronično oticanje ruku i nogu mogu stvoriti uslove na koži za bakterijske infekcije koje lako ulaze u organizam.
  • osobe koje intravenski uzimaju drogu mogu imaju veći rizik za dobijanje celulitisa

LEČENJE

Veoma je važno na vreme prepoznati i lečiti celulitis, jer ako se ne leči može izazvati ozbiljne infekcije koje se brzo šire kroz telo. Ponavljajuće epizode celulitisa zaista mogu oštetiti limfni sistem i izazvati hronično oticanje pogođenih ekstremiteta. Ne treba uzimati nikakve lekove na svoju ruku već otići doktoru koji će prepisati lek koji je najefikasniji protiv bakterija koje su izazivači infekcije. Bez obzira na vrstu antibiotika, važno je uzimati lekove kako je propisano i do kraja, čak i ako ste se počeli osećati bolje.

KAKO SPREČITI CELULITIS?

Svaku ranicu, posekotinu, zanokticu i slično dobro operite sapunom i vodom a po potrebi namazati i antibiotskom kremom. Osobe sa dijabetesom ili slabom cirkulacijom moraju posebno voditi računa i svakodnevno kontrolisati noge da se ne pojavi neka ranica, pažljivo rezati nokte da ne povrede okolnu kožu, nositi adekvatnu obuću , redovno hidratizovati kožu.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts