Kako ukloniti bradavice na rukama prirodnim putem

Bradavice su rožnate izrasline na koži i mogu se javiti na rukama, licu, vratu. Kao i ostale vrste, bradavice na rukama uzrokuje humani papilloma virus, odnosno jedan od njegovih 60 podtipova.

Zbog čega nastaju bradavice

Bradavice su nešto češća pojava kod dece nego kod odraslih. Uzrok njihovog nastanka je infekcija virusom koja se može preneti na bazenima, u toaletima, seksualnim putem, preko peškira ili odeće…

Pošto virusna infekcija aktivira sposobnost odbrane organizma, nekada bradavice nestanu spontano, dok u nekim slučajevima simptomi traju duže pa je potrebno lečiti ih. Dakle, osobe sa jačim imunitetom, obično će se brže otarasiti ove neprijatne izrasline, dok će osobe sa nižim opštim zdravljem, obolele osobe kao i žene u trudnoći, morati da svom telu pomognu u borbi sa ovom infekcijom.

U otklanjanju bradavica Vam može pomoći vaš lekar koji će Vas uputiti na neku od sledećih metoda: krioterapija (zamrzavanje bradavica), laserska metoda, metoda koja uključuje radiotalase, elektrokoagulacija… Postoje i manje agresivni načini kao što su tretmani tretinom, podofilinom, trihlorsirćetnom kiselinom… Tu su i brojne kreme na bazi bilja koje se mogu naći u apotekama.

Pena od piva kao melem za bradavice

Natopite sterilnu gazu penom od piva i stavite kao oblog na bradavice. Tretman treba da ponavljate sve dok bradavice ne nestanu.

Sirovi krompir

Potreban Vam je samo sirovi krompir koji ćete iseći na kriške. Kriškom trljajte po bradavicama svakodnevno i trebalo bi da počinju da se povlače. Isti je metod sa korom od banane koju treba redovno utrljavati na bradavice.

bradavice krompir

Beli luk – narodni lek za bradavice

Možete probati i s belim lukom koji je poznati  prirodni antibiotik. Zgnječite dva do tri čena belog luka i od njih napravite glatku homogenu pastu. Ovom pastom mažite bredavice pa pustite da odstoji nekoliko sati, nakon čega možete da operete ruke. Tretman treba ponavljati svakog danasve dok bradavice ne nestanu.

Čuvarkuća

Čuvarkuća je provereni stari lek za uklanjanje bradavica kao i kurjih očiju. Napravite obloge od svežeg soka čuvarkuće ili jednostavno sceže izrezan mesnati list ove biljke stavljajte na bradavice kad kod možete tokom dana. Obloge bi trebalo stavljati i noću. Očekujte da neprijatne bradavice nestanu za oko dve nedelje.

Smokva

Plod smokve je pravi prirodni lek protiv bradavica, odnosno sok iz sveže smokve. Kada uberete smokvu, peteljkom iz koje curi njeno mleko namažite bradavice. Bradavice bi nakon svakodnevnuh tretmana smokvinim mlekom trebalo da nestanu za nekoliko dana.

bradavice smokva

Zagrevanje

Upalite sveću i nad njom zagrejte, što je više moguće, dobro zašiljenu grafitnu olovku. Onda vrućim šiljkom olovke brzo ubodite bradavicu od sredine prema rubu. Kad se olovka ohladi, ponovo je ugrijejte i ponovite tretman. Metodu sa vrućom olovkom bi trebalo ponoviti 4 do 5 dana, a očekujte da će bradavice nestati posle 3 do 4 nedelje.

Biljka Rosopas

Lekovita biljka Rosopas je u narodu dobro poznata i kao prirodni lek za bradavice. Ona se nalik korovu često razmnožava i raste po domaćim vrtovima i nije teško naći je. U tradicionalnoj medicine se koristi u borbi sa bolestima koje izazivaju bakterije i virusi.

Kada otkinete jednu stabljiku rosopase, najbolje bliže korenu jer tu ima najviše biljnog soka, poteći će sok narandžaste boje koji je  odličan je za rešavanje problema bradavica na rukama.

Utrljajte nekoliko kapi ovog soka minimum dva puta dnevno i zalešite flaster preko bradavice. Posle nedelju dana upornog mackanja bradavice će se isušiti.

Kreda

Bradavice možete probati da uklonite i običnom školskom belom kredom. Trljajte kredom bradavicu nekoliko puta dnevno. Ako Vam je ovo neprijatno, napravite od krede prah, pomešajte gas a vodom pa ovaj krem nanonite na bradavice takodje više puta na dan. Očekujte nestanak bradavica u kratkom roku.

Bundevin cvet

Smrvite prašak koji se nalazi u sredini bundevinog cveta, pa ga utisnite mali jačim pritiskom na bradavicu. Trebalo bi da za nekoliko dana bradavice nestanu.

Maslačak

Najbolje je na proleće otkinuti maslačak i njegovom belim sokom koji će poteći nakon kidanja stabljike, namazati bradavice više puta na dan. Moguće je da će usled tretmana bradavice poprimiti braonkastu boju, ali ubrzo će nestati, pa neka Vam to bude uteha.

Preslica i bršljan

Izgnječite ili iscedite sok od sveže preslice ili bršljana. U ovako dobijenu tečnost, umočite gazu ili komadić vate, pa u vidu kratkih obloga, više puta dnevno stavljajte na bradavice.

Crveni luk

Isceđeni sok crvenog luka takođe je dobar lek protiv bradavica. Mažite ga po bradavicama ili stavljajte u vidu obloga i problem će ubrzo biti rešen.

Pepeo od cigareta

Svako jutro nakon umivanja i pranja ruku, posipajte po  bradavici pepeo od cigarete.

Apotekarska sona kiselina

Ovo je malo agresivniji metod. Nabavite u apoteci sonu kiselinu ali obavezno recite za šta Vam je potrebna jer je u pitanju opasno i otrovno jedinjenje. Zatim, odrežite pažljivo gornju kožicu bradavice, pai bradavicu namočite solnm kiselinom pomoću staklenog stapića. Za kratko vreme, očekujte da će bradavica otpasti.

Jasen

Probajte da uklonite bradavice po rukama jasenom. Uzmite sirovo drvo jasena, zapalite ga (vodite računa o bezbednosti) i trebalo bi da iz drveta krene da teče sok. Ovaj sok je prirodni preparat za bradavice kojim ih treba mazati nekoliko puta dnevno.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts