Šta sve obuhvata ginekološki pregled?

Zašto je bitan odlazak kod ginekologa?

Danas svaka žena bez obzira na godine, mora da zna koliko je bitan odlazak kod ginekologa i redovan pregled. Krajnje je vreme da to postane deo naše opšte kulture i dobra navika. Dok u nekim zemljama žene plaćaju kazne jer ne idu na redovne preglede, u Srbiji pripadnice lepšeg pola još uvek nemaju naviku da bar jednom godišnje odu na kontrolu. Na žalost i same trpe posledice, jer je stopa smrtnosti uzorkovana rakom grlića materice i rakom dojke sve veća.

Ova statistika je krajnje poražavajuća s obzirom da se ova bolest da izlečiti samo ukoliko se na vreme otkrije. Isto je i sa rakom dojke i drugim sličnim ,,ženskim“ bolestima. Na žalost naše sugrađanke ginekologa posećuju samo tokom trudnoće ili kada se razbole.

Zašto je bitan odlazak kod ginekologa ?
Zašto je bitan odlazak kod ginekologa ?

Šta sve obuhvata ginekološki pregled?

Osnovni ginekološki pregled obuhvata četiri osnovna pregleda:

1. Ultrazvuk – na ultrazvuku, lekar vam proverava jajnike i matericu, kako bi se uverio da nemate cistu ili nešto slično što vam može ugroziti zdravlje. Ovo je obično prvi pregled koji se radi, tako da je poželjno da pred odlazak lekaru popijete što više vode, kako bi se adekvatno obavio pregled. Kod trudnica ovaj pregled ja veoma bitan jer doktoru omogućava da vidi položaj bebe, kao i da prati njen razvoj.

2. Papanikolau test ili Papa test – Ovaj test služi kako bi se što ranije otkrilo ima li opasnosti od raka grlića materice. Dovoljno je raditi ga jedom godišnje, pogotovo kod seksualno aktivnih žena. Test je vrlo jednostavan, uzimaju se uzorci sa površine grliča materice, koji se potom pregledaju u laboratoriji. Rezultati mogu biti I, II, III i IV. Prve dve ,,ocene“ su dobre, iako velika većina najčešće ima II. Treća i četvrta su več zabrinjavajuće.

3. Kolposkopija – S obzirom da Papanikolau test ne može da ukaže na neke probleme koji se mogu javiti, na redovnom ginekološkom pregledu, obavezno se radi i kolposkopija. Pregled je bezbolan, ali ako se ne opustite može samo biti malo neprijatan, jer lekar koristi takozvani aparat kolposkop. U pitanju je mikroskop pomoću kojeg može da vidi grlić. Prvo se vizuelno pregleda grlić, koji se potom poprska izvesnim rastvorom. Ako boja rastvora bude tamno crvena u trenutku kada se poprska na grić materice, sa vašim zdravljem je sve u redu.

4. Provera sekreta – Pregled vaginalnog sekreta je takođe deo osnovnog ginekološkog pregleda. Uzima se uzorak vašeg sekreta, proverava se njegova čistoća, prisustvo bakterija, itd

Ostale provere:

U zavisnosti od problema, lekara i drugih parametara, lekar vam može tražiti i još neke dodatne preglede, među kojima su i pregled urina, krvi, analiza hormona…. Ali u većini slučajeva rade već gore pomenuti pregledi, a za lekara bitan je i neki opšti razgovor sa pacijentkinjom. Morate znati vaš poslednji datum početka i kraja menstruacije, kao i to koliko je trajala. Neki lekari će vas i pitati kada ste poslednji put imali seksualni odnos. Za dame u srednjim godinama poželjan je ultrazvuk dojke, kao i za devojke čije su majke ili bake imale karcinom dojke, pošto je ova bolest ponekad i nasledna.

Dakle, drage dame, svake godine obavezno odvojte pola sata za svoje zdravlje i zdravlje svojih reproduktivnih organa. Ako same ne povedete računa o ovome posledice mogu biti katastrofalne. Na žalost, mnoge žene danas više vode računa o tome kako će se našminkati i šta će obući, nego o svom zdravlju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts