Tulipani (lale) – saveti za gajenje u bašti i na balkonu

Cveće tulipani (lale)

Tulipan ili lala je jedna od zadivljujućih predstavnika porodice ljiljana, latinski naziv: (Liliaceae). Iako je za mnoge prva asocijacija na lalu Holandija, ovaj ukrasni cvet potiče sa juga Evrope, severa Afrike i iz Azije. Ipak, većina vrsta lala koja se danas uzgaja, dobijena je ukrštanjem više tipova tulipana. Nega, uzgoj i održavanje tulipana nisu teški, a sigurno ćete uživati u njihovim lepotama kada procvetaju – u vrtu, ili u saksiji na terasi.

Kako negovati tulipane na balkonu

Tulipani u saksiji su veoma moguća misija.U slučaju da nemate baštu, tulipane uspešno možete gajiti i negovati na balkonu pa čak i u stanu. Najbolje je da nabavite lukovice uvezene iz Holandije a sadnju obavljajte u oktobru. Stavite po tri lukovice u saksiju prečnika oko 15 santimetara.

Izboji na lukovici treba da budu pri vrhu saksije. Ovako pripremljene zasade čuvajte na tamnom i vlažnom mestu, najbolje u podrumu, ali ih prethodno pokrijte slojem vlažnog peska. Do januara će se razviti koren a gornji deo biljke če dostići oko 10 cm.

tulipani na balkonu

Tada dobro zalijte biljku i obmotajte pažljivo hartijom. Kada se biljka dodatno razvije, u rano proleće, možete ih otvoriti i izneti na balkon koji je dovoljno izložen svetlosti. Uživajte u negovanju tulipana na terasi, povremeno ih zalivajući. Uskoro će vas obradovati raskošnim cvetovima, a Vi im podarite kvalitetan uzgoj.

Koliko često treba zalivati tulipane

Tulipani traže dosta vlage pa ih je za pravilno održavanje potrebno često zalivati. Naročito obratite pažnju u vreme cvetanja, ali i za vreme rasta stabljike, kada je tulipanu potrebno najviše vode kako bi cvetovi bili sveži i veći. U vreme visokih temperatura zalivajte ih i nekoliko puta nedeljno, a nešto ređe u doba ranog proleća kada su temperature nešto niže.

Kako se sade tulipani (sadnja u jesen i proleće)

Tulipani se uglavnom sade u jesen. U septembru i oktobru lukovice stavite u zemlju na dubinu od 10 –15 cm, na rastojanju 15 –20 cm. Ako želite bogatiji aranžman, sadite ih gušće, pa ih nakon razvoja biljke, presadite. Sadnja tulipana u proleće je zapravo presađivanje već formiranog tulipana. Pažljivo, sadnicu sa sve razvijenim korenom presadite u baštu ili saksiju, uz dodatak malo đubriva zemlji, kako biste „preseljenu biljku“ oslobodili stresa presađivanja.

Kako se razmnožavaju tulipani

Tulipani se razmnožavaju bočnim lukovicama koje ćete primetiti kad ih izvadite. Razdvajanjem lukovica, dobijate dve ili više biljaka tulipana za sledeću sezonu. Razmnožavanje tulipana može se vršiti i semenjem, ali ov prepustite profesionalcima.

Kada cvetaju tulipani

Cvet tulipana je mesnat, nežan, u raznim, bogatim bojama i može biti kupastog ili zvezdastog oblika. Uobičajeno je da jedan cvet raste na jednoj stabljici, mada postoje vrste koje imaju i do 4 cveta na jednoj stabljici. Tulipani cvetaju od aprila do maja, ali nas nekada mogu prijatno iznenaditi i u martu. Ipak, postoje posebne vrste koje mogu cvetati i zimi, ili one sa produženim periodom cvetanja sve do juna meseca.

tulipani cvetanje

Kada se vade tulipani

Snažnije vrste tulipana mogu uspevati godinama, ipak većinu njih treba tretirati kao jednogodišnje biljke i izvaditi ih kad im listovi uvenu. Dakle, tulipani se vade kada nastupe visoke temperature i kada i sami postanu neugledni, mada možete sačekati i pozno leto za vađenje lukovica. Zdrave lukovice sačuvajte za sledeću godinu, a oštećene bacite. Lukovice će retko dobro cvetati i u drugoj godini, ali ako se presade u jesen, mogu ponovno procvetati nakon dve godine.

Koje su najčešće bolesti tulipana

Tulipani su nežne biljke i lako obolevaju od gljivičnih bolesti i drugih napasti karakterističnih za lukovice. Sve ovo može se sprečiti pravilnom i pravovremenom upotrebom pesticida ili drugih preparata koje će Vam preporučiti u poljoprivrednim apotekama.

Cena lukovica tulipana

Cena lukovica tulipana varira od vrste, kvaliteta i zemlje porekla. Na srpskom tržištu, lukovice se mogu naći po ceni od 100 dinara po komadu, mada, cene su niže ako poručujute veće količine. Za lukovice kvalitetnijih vrsta treba odvojiti od 150 do 200 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts