Lajsne za parket – estetska završnica podova

Lajsne za parket

Kada završite sa postavljanjem parketa, sledi završnica – postavljanje lajsni, koje će sakriti one neestetske žlebove, kablove, rupice u zidu i definisati kompletan izgled poda.

Lajsne za parket mogu se na našem tržištu naći u različitim oblicima, dimenzijama i izradjene su od najrazličitijih materijala.

U svakom slučaju, dobro je da lajsne nabavite kod istog proizvodjača od koga ste kupili parket kako bi boja i dizajn bili isti. Ali to ne znači da ste ograničeni na drvo. Ako želite malo drugačiji utisak, slobodno se odlučite za lajsne od drugih materijala – aluminijumske ili pvc lajsne.

Drvene parket lajsne su i dalje najkorišćenije kod nas. Ovde obratite pažnju na kombinaciju sa parketom, pa u odnosu na drvo od koga je ozradjen parket, birajte i lajsne – jasen, bukvu, trešnjino drvo, hrastove lajsne…

lajsne za parket

Visoke parket lajsne

Osim regularnih lajsni, zanimljivo rešenje mogu bitivisoke parket lajsne , koje daju utisak elegancije i otmenosti ali im je cena znatno viša od onih regularnih. Cena dužnog metra visoke parket lajsne zavisi od proizvođača i kreće se od 7 do 10 evra.

Odlučite se za oblik (klasičniji ili moderniji) i dimenzije, odnosno visinu koja može biti od 6 do 14 cm. Debljina je 1,6 cm a uobičajena dužina lajsni u kojoj se prodaju je 240 centimetara.

Lajsne možete veoma lako skalpelom, skraćivati na željenu visinu od 66, 79, 92 ili 138 milimetara.

Za malo ekskluzivniji izgled, možete kombinovati dve vrste lajsni: visoku i nižu koju zatim postavljate pri spoju sa podom .

lajsne parket

Kako postaviti lajsne za parket

Potreban alat – Čekić, testera za drvo, metar, olovka, turpija za drvo,ekseri

Pre svega, procenite da li ste dovoljno vešti da se upustite u izvodjenje bilo kakvih radova kako ne biste zbog grešaka podigli krajnje troškove. Možda je najbolje da postavljanje i parketa i lajsni prepustite stručnjacima.

Lajsne možete postavljati duž svih ivica prostorije, ali to možete učiniti i samo u nekim delovima. U svakom slučaju, uz ponoć dekorativnih lajsni, svaka prostorija će dobiti lepši izgled.

Lajsni za parket ima i različitih poprečnih preseka, pa ako samo renovirate postojeći pod u kući, ponesite kada krenete u kupovinu, delove starih lajsni , kako bi ste kupili lajsnu odgovarajućeg oblika i od iste vrste drveta koje su već ugradjene u vašoj kući ili stanu. Naravno, ako lajsne postavljate potpuno iz početka, izbor je veći, pa i oblik i boju birajte po ukusu i želji.

Lajsne se obično prodaju u više dužina – metar, metar i po, 2 metra… Zato pre kupovine izmerite dobro prostorije u kojoj ćete ih postavljati da bi ste nabavili dovoljno materijala, ili da Vam ne bi ostao veliki nepotreban višak.

Posle merenja i nabavke željenog oblika i dužine lajsni, krenite sa sečenjem. Obeležite mesto sečenja na lajsni koje seku pod uglom od 45 stepeni. Možete korititi za ove namene plastični ger koji nije skup, a mnogo će vam pomoći jer omogućava lako i brzo, vrlo precizno sečenje. Kada ste pripremili sečene komade lajsni kreće se sa postavljanjem. Lajsne ze zakucavaju ekserima i to isključivo za parket, a ne za zid.

Kada kupujete eksere, nabavite one što je moguće tanje, da biste izbwgli pucanje lajsni. Napomena – Izbegnite zakucavanje lajsni veoma blizu kraja lajsne niti jedan blizu drugog. Da bi se potpuno izjednačila boja lajsni sa parketom ,ako ste iuabrali one drvene, važno je i leakiranje na kraju celog postupka.

lajsne parket3

Aluminijumske lajsne

Osim drvenih lajsni, postoje i prelazne i završne aluminijumske eloksirane lajsne u boji srebra i zlata. Ovakve lajsne se obično prodaju u dužinama od: 2,7 m, 1,8 m ili 0,895 m.

Cene parket lajsni

Dajemo neke okvirne cne različitih vrsta lajsni od drveta.

Klasična parket lajsna

Hrast pve klase – 110,00 din., hrast druge klase- 78,00 din., bukva-78,00 din., jasen-110,00 din.(cokla 6 cm)

Hrast. 280,00 din., bukva- 200,00 din.,- jasen- 280,00 din. (cokla 7cm i 8 cm)

Cene za prelazne i završne lajsne: d užina 2,7 m – 590,00 din., dužina 1,8 m – 420,00 din., dužina 0.895 m-235,00 din.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts