Seiko satovi – moderni i praktični

Seiko satovi

Kompanija za izradu satova „Seiko“ počela je sa radom davne 1881. godine, i tada se zvala Seikosha. Startovala je kao prodavnica i mala zanatska radionica. U početku je proizvodila isključivo zidne satove, a 1895. godine počinju sa izradom džepnih satova. Prvi ručni sat kreirali su 1913. godine, koji je kompaniji doneo veliki uspeh i slavu.

Ime kompanije postaje „Seiko“ 1929. godine. Dizajn Seiko satova je moderan i praktičan, a tehnološke inovacije su stalno prisutne. Ovaj japanski proizvodjač satova najvećeg kvaliteta, u izradi satova je obradu najfinijih prirodnih materijala podigao na viši novi.

seiko osnovna

Seiko satovi, mehanički ili digitalni, se ne bez razloga svrstavaju u svetski vrh kada je u pitanju kvalitet. Svaki detalj u svakom Seiko satu je obradjen i sklopljen u jednoj istoj fabrici, što ovog japanskog proizvodjača čini jedinstvenim u svetu.

Seiko kompanija je danas svetski gigant koji je mnogo puta nagradjivan zbog visokog kvaliteta.

Inovacije

Seikove važne tehnološke inovacije počele su 1969. godine, lansiranjem prvog kvarcnog ručnog sata – Astrona. Kasnije, na tržištu se pojavljuje prvi LCD kvarcni sat sa šestocifrenim digitalnim displejom i prvi ronilački sat od titanijuma. Seiko satovi sa solarnom tehnologijom, počinju da se izradjuju 1979. godine.

Od ostalih inovacija vredni pomena su satovi sa TV prijemnikom 1982. godine, ili sat sa kompjuterskim funkcijama nekoliko godina kasnije.

Seiko je svoju upotrebu napredne tehnologije zaokružio sa još jednim revolucionarnim otkrićem –bio je to prvi kvarcni mehanizam koji pokreće energija ljudskog pokreta . To je linija „Kinetik“ satova medju kojima su poznati modeli :“Ultimate Kinetic Chronograph”, “Kinetic Auto Relay”, “Kinetic Perpetual”, “Kinetic Direct Drive” i drugi.

Spring Drive tehnologija

“Spring drive” tehnologija omogućila je da ručni satovi budu deset puta precizniji od bilo kog drugog ručnog sata koji je automatik. Povećana je i rezerva snage, na 72 sata.

Najpopularniji modeli sa tim mehanizmom su “Spring Drive automatic”, “Credor Spring Drive Sonnerie”, “Spring Drive Moon Phase”, “Spring Drive Chronograph” i “Spring Drive Spacewalk”.

Seiko kolekcije

Preciznost i pouzdanost Seiko satova, doprinela je da ova kompanija bude zvanični merač vremena na Olimpijskim igrama u Tokiju, Saporu, Barseloni, Lilihameru i Naganu.

Poznato je i nekoliko sportskih kolekcija Seiko satova, – “Sportura”, “Velatura”, “Arctura” i “Ananta”.

Najelegantnija Seiko kolekcija je “Premier” koja nudi jedinstveni dizajn zajedno sa kolekcijom“Grand Seiko” .

Predstavljamo Vam neke od modela Seiko ručnih satova koji se mogu naći na našem tržištu i čija je cena oko 200 evra.

seiko4

seiko ručni

seiko mehanički

seiko satovi

SEIKO satovi za ronjenje

Predstavjamo Vam muški model – SBDC003 Sumo, namenjen roniocima.

SEIKO ZA RONJENJE

Seiko SBDC serija satova je na tržištu još od 2007. godine. Iako su namenjeni za japansko tržište, popularni su širom sveta. Seiko ih opisuje kao liniju profesionalnih satova.

Plava verzija nosi oznaku SBDC003, crna SBDC001 a naranžasta SBDC005. Plava i crna varijanta imaju čeličnu narukvicu, a narandžasta gumenu. Ovaj sat je poznat po imenu – Sumo jer broj 12 na brojčaniku liči na opremu odnosno odeću sumo rvača.Mehanizam sata je Seiko 6R15 sa 23 rubina. Ima poklopac na ušrafljivanje i vodootpornost: 200 m. To je ISO sertifikovan ronilački sat.

Premier linija Seiko satova

Reč je o analognim elegantnim ženskim satovima sa kvarcnim mehanizmom.

Ženski sat sa oznakom 7N82 na našem tržištu košta oko 60 000 dinara.Vodootporan je, ima kućište od nerdjajućeg čelika sa safirnim staklom i sigurnosnu kopču na dugme.

seiko satovi

Iskustva i komentari na forumima sa tematikom satova, uglavnom su pozitivni, kada je reč o Seiko satovima, ali se ukazuje na neophodnu pažnju kako biste kupili original i izbegli brojne kopije koje se najlakše prepoznaju po značajno nižoj ceni.

Zidni Seiko satovi

Zidni Seiko satovi mogu se na domaćem tržištu naći po veoma poviljnim cenama.

Zidni sat SEIKO QXA352S – kvarcni mehanizam u metalik sivoj boji sa plastičnom kutijom. Dimenzije su 31×31 cm. Cena je oko 4 i po hiljade dinara.

ZIDNI seiko

Nešto skuplji – oko 6 i po hiljade dinara treba izdvojiti za ovaj model koji je takodje sa kvarcnim mehanizmom u plastičnom kućištu. Dimenzije su – 32.9 x 32.9 x 3.2 cm.

Najskuplji Seiko sat

Seiko Credor Minute Repeater je najskuplji sat i košta 400.000 dolara. Credor linija satova kao luksuzni brend je predstavljena 2006. godine. Najinteresantnija funkcija ovog sata je „minute repeater“ funkcija, koja služi za “osluškivanje vremena”.

SEIKO NAJSKUPLJI

Reč je o dva čekića koji udaraju u zvona koja se nalaze u mehanizmu pomoću kojih se očitava vreme. Čelik koji je korišten za izradu tih čekića je Myochin čelik, od koga se prave zvona u Japanu. Sat je izradjen od žutog zlata a mehanizam ima rezervu snage od 72h. Sadrži 122 rubina. Godišnje se proizvede tek tri komada ovog vrhunskog ručnog sata.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts