Margareta – saveti za uzgoj i održavanje

Cveće margareta

Margarete, latinski naziv (Chrysanthemum) vode poreklo iz Evrope i Severne Amerike. Rastu u vidu žbuna visine od 30 do 80 cm. List margarete je jajast nazubljenih ivica, a cvet ima žutu glavicu sa najčešće belim laticama jezičastog oblika.

Cveće margarete koristi se za ukrašavanje vrta kroz uzgoj u bašti ali i u cvećarskom poslu kao odličan rezani cvet za bukete. Zbog neotpornosti na mraz, u našim krajevima gaje se kao jednogodišnje cvetnice, mada se nekada mogu sačuvati za sledeću godinu.

Kako se seje i sadi margareta

Seme margarete je izduženog oblika. Sejanje se obavlja početkom proleća i to obavezno u supstrat dobre propustljivosti. Seme pažljivo  stavite na dubinu zemlje od oko 5 cm. Kada iznikne biljčica,u fazi  prvih 3 do pet listova, zakinite vrh margarete kako biste podstakli rast bočnih izdanaka I razvoj žbunaste forme biljke, jer će tako lepše izgledati a Vama će viti lakši uzgoj i nega.

margareta cvece

Ako margarete ne želite da sejete već ste kupili ili imate sadnice margarete, već iznikle biljčice posadite krajem maja u kućnim uslovima, ali pre toga je važno da biljku priviknite na spoljne uslove tako što ćete ih povremeno iznositi napolje tokom dana.

Sadnja treba da bude na dobro osunčanom mestu, jer će tako cvetovi biti kvalitetniji, svežiji i veći.

Razmnožavanje margareta

Margarete se razmnožavaju reznicama koje se obično uzimaju sa matičnih biljaka u decembru ili januaru. Kad se završi ožiljavanje, sadimo margarete u saksije širine od 12 do 14 cm. Kad ih ukorenimo, treba početi sa prihranom tečnim djubrivima I držati biljku na temperaturi od oko 16 do 18 stepeni. Kada margareta počne sa cvetanjem. ponovo se preporučuje umerena prihrana.

Kako se neguju margarete

Margarete treba negovati tako što ćete redovno uklanjati precvetale cvetove i tako stimulisati razvoj novih cvetova i produžiti period cvetanja do kasno u jesen. Pri kraju vegetacije, pre prvih mrazeva, uzmite reznice margarete I pobodite ih dobro propustan supstrat. Nakon toga,čuvajte ih na svetlom hladnijem mestu do proleća, vodeći računa o vlažnosti supstrata.

Zemljište u svakom slučaju treba da bude bogato hranljivim materijama, naročito kada je biljka pred cvetanjem.

maragareta uzgoj sadnja

Kada cveta margareta

Margareta cveta od maja do oktobra meseca. Cvetovi su najčešće bele boje a ima I vrsta sa cvetovima u roze, žutoj ili ljubičastoj boji. Veličina cveta je uglavnom oko 8 cm. Latice su  najčešće u jednom redu, mada kod naprednijih vrsta mogu biti gušće i rasporedjene u više slojeva. U novije vreme proizvode se vrste margareta sa šarenim listovima što daje posebnu dekorativnost.

Cena semena margarete

Iako je cvet margarete u cvećari relativno skup ako ga želite u nekom buketu, seme ove biljke nije veliki izdatak. Seme margarete mežete kupiti po ceni od 130 dinara za kesicu sa 100 semenki .

Margarete kao lek i hrana

Divlje vrste margarete mnogi koriste u prehrani, ili kao začin pa i lek. Nekada se smatralo da zbog toga što margarete imaju (jedno oko) u sredini cveta, predstavljaju savršen lek za bolesti očiju, pa se obolelima preporučivao čaj od ove biljke.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts