Kako ojačati imunitet?

Imunitet je veoma bitan za svaku osobu, pogotovo u periodu drastičnih meteoroloških promena. Na imunitet morate paziti i ako ste pod stresom, ako ste narušenog zdravlja, a posebno je bitan kod dece.
Kada je reč o jačanju imuniteta, obratite se za pomoć prirodi i fizičkim aktivnostima.

ZAŠTO JE IMUNITET BITAN?

Dobar imunitet je ključna stvar za zdravlje svakog čoveka, žene ili detetaImuni sistem se bori protiv bolesti, bilo da su one kratke i bezopasne ili neke smrtonosne i iscrpljujuće.

REDOVNA ISHRANA ZA JAK IMUNITET

Snaga ulazi na usta, zato ne preskačite obroke, pogotovo doručak, koji mora da bude obilan i zdrav. Obroci bi trebalo da budu u približno isto vreme svakog dana. Ne preskačite ih, i ne jedite ,,s nogu“. Svaki dan za ručak pojedite nešto čorbarsto, makar to bila supica iz kesice, koja se sprema za svega par minuta a puno znači. Trudite se da izbegavate brzu hranu.

U svoj obrok uvrstite što više salate, pogotovo kisele, kao što su kiseli kupus, turšija, krastavčići… Nije loše uvrstiti i užinu kada bi trebalo pojesti i neku voćkicu koja osvežava i dodatno ojačava imunitet.

Ako želite da imate jak imunitet ne preskačite obroke
Ako želite da imate jak imunitet ne preskačite obroke

Jednu šolju kafe u toku dana zamenite šoljom čaja, po mogućstvu sa limunom ili medom.

Neredovna ishrana, znači nedovoljna količina vitamina i minerala u organizmu i slab rad organa za varenje. S obzirm da se u crevima nalazi najveći broj anitela koja pomažu borbi protiv virusa, morate biti svesni koliko su redovni obroci bitni kada je zdravlje jedne osobe u pitanju.

BAVITE SE SPORTOM KAKO BI POBOLJŠALI SVOJ IMUNITET

Trčanje, šetnje, vežbe i svež vazduh su odlični u borbi za zdravlje i jak imunitet. Odvojite sebi nekoliko minuta za sport tokom dana.Ako imate decu, nemojte da vam oni budu izgovor, uzmite ih za ruku i svi zajedno u park ili na neko igralište. Njima će ovakva aktivnost prijati koliko i vama, a uz to možete se družiti i biće zabavno.

Priuštite sebi da idete pešice na posao ako je razdaljina do tri kilometra, bar kada je lepo vreme. Ako vam je posao dalje, pa morate kolima ili nekim drugim prevozom, onda predveče napravite sebi rutu za šetnju. Da vam ovakve aktivnosti budu zanimljivije, nađite sebi društvo.

Vežbanje je prvenstveno dobro za pluća i disajne organe. Ukoliko imate problema sa slabom cirkulacijom, ovo je prava stvar za vas. Vežbanje i fizička aktivnost pomažu i u borbi protiv stresa, a stres je nekada glavni uzročnik raznih oboljenja.

Sportom do jačeg imuniteta
Sportom do jačeg imuniteta

VODITE RAČUNA O LIČNOJ HIGIJENI I ODMORU ZA BOLJI IMUNITET!

Za jak imunitet potrebno je i voditi računa o higijeni, pogotovo higijeni ruku. Pranje ruku pre obroka je takođe ključno jer bakterije sa ruku možete preko hrane da unesete u organizam, kroz organe za varenje.

Ipak, nemojte preterivatni u smislu da briskate maramicom sve oko sebe i podižete predmete sa dva prsta.

Kada je reč o najmlađima, pustite ih i da se isprljaju i da provedu određeni vrmenski period napolju ma koliko hladno bilo, jer i organizam mora malo  da se očeliči. Sve, naravno, neka bude u granicama normale.

Održavajte higijenu kako bi očuvali imunitet
Održavajte higijenu kako bi očuvali imunitet

Još jedna bitna stavka kada je reč o čuvanju imuniteta jeste dobar odmor. Trudite se da imate dovoljno sati sna, da budete naspavani i odmorni. Za imunitet je loše i ako ste zamenili dan za noć, zato ako nemate neku konkretnu obavezu ili ste na raspustu, dajte sebi zadatak da ustajete ujutru u neko normalno vreme. Kasno ustajanje, u popodnevnim satima loše utiče na vaše zdravlje i predstavlja ružnu naviku, od koje je teško odvići se.

Ako želite da imate dobar imunitet naspavajte se ali ustanite u pristojno vreme
Ako želite da imate dobar imunitet naspavajte se ali ustanite u pristojno vreme
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts