Kako ukloniti mitisere?

Saveti za uklanjanje mitisera prirodnim putem kod kuće

Mitiseri su zatvorene pore na licu a  pojavljuju se zbog preteranog lučenja ulja I sebuma lojnih žlezda. Može ih uzrokovati I prašina, prljavština, bakterije… Ove nečistoće ulaze u pore, reaguju sa kiseonikom I dobijaju crnu boju u vidu tačkica – mitisera koji su uvek nepoželjni I kojih se teško rešavamo. Nekad godinama.

Mitiseri se češće pojavljuju kod osoba sa hormonalnim promenama u organizmu, kao što su period mesečnog ciklusa kod žena, trudnoća… Mitiseri vas mogu napadnuti I ako ste pod stresom, u okruženju sa velikom vlažnosti, ili ako upotrebljavate neadekvatne masne kreme za lice.

Nega lica                                                              

Najbitnije i osnovno, mada teško pravilo je da se mitiseri ne smeju stiskati, jer na taj način širite infekciju i nagomilavate još mitisera. Bolje za početak lice operite mlakom vodom da bi se pore otvorile i ako koristite sapun za lice,izaberite neki nežan namenjen licu, a ne onaj agresivni za ruke na primer. Zatim,  nanesite piling sa prirodnim sastojcima i na taj način uklonite višak masnoća i sebum. Posle pilinga, očistite lice losionom bez ulja I na kraju stavite na lice hidratantnu kremu.

maska za mitisere

Domaći preparati protiv mitisera

Pošto kožu lica ionako svakodnevno izlažemo raznim kozmetičkim proizvodima iz fabrika koji su obično puni konzervanasa I veštačkih boja I mirisa, nekada je korisnije za kožu napraviti prirodne preparate za negu.Evo naših predloga za preparate koji će vam pomoći u borbi protiv mitisera.

Med i limun

Pomešajte med, malo soli I jedan iscedjeni limun. Nanesite na lice I pilingujte masažom desetak minuta. U ovu smesu možete dodati I dve kašike jogurta.

Limun možete koristiti I samostalno. Sok od limuna namažite na delove kože sa mitiserima I tako prespavajte. Sok od limuna možete kombinovati I sa ružinom vodicom u jednakim količinama.

Belance

Umutite sneg od jednog belanceta. Dodajte 2 kašike kukutuznog brašna I masu nanesite na lice.Ostavite da deluje oko pola sata i isperite mlakom vodom.

Bosiljak

Napravite čaj od nekoliko listova bosiljka I ostavite da se ohladi. Umočite blaznicu, tupfer ili malo vate u čaj I prebrišite nežno lice.
mitiseri nalicu

Maska od krompira

Narendajte svež krompir I dodajte malo vode pa promešajte. Neka smesa odstoji na licu desetak minuta. Isperite mlakom vodom.

Terapija limunom I cimetom

Kao piling protiv mitisera  poslužiće I mešavina  limunovog soka i cimeta. Manje mitisera ćete primetiti ako piling ovom smesom radite svakog jutra tokom dve nedelje.

Zeleni čaj

Zeleni čaj kao vrlo jak prirodni antioksidans, odličan je kao tonik protiv mitesera. Vrećice sa zelenim čajem pokvasite toplom vodom, nanesite na lice I blago masirajte.

Aspirin

Jedan aspirin sameljite u prah, pomešajte sa cedjenim sokom pomorandže ili limuna, dodajte malo sode bikarbone,  kašiku šećera, i kašiku meda u koju ste razmutili malo cimeta. Ovom smesom masirajte lice 20 minuta ali koristeći uz to malo tople vode da se održi vlažnost.  Nakon masiranja, ostavite  20 minuta i isperite. Ponavljajte tretman  više puta u toku meseca I rezultati neće izostati.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts