Kadifa – saveti za gajenje i negu u bašti

Cveće kadifa

Kadifa, latinski naziv (Tagetes) vodi poreklo iz dalekog Meksika, mada se ova ukrasn biljka već dugo gaji na području Evrope i celog sveta. Jednogodišnja je biljka i jedna od najomiljenijih biljaka cvetnica u baštama. Vrste kadife dele se ne visoke i niske. Niske vrste su bogodne za uzgoj u bašti, imaju manje stablo i sitnije cvetove, visoke vrste kadife se koriste u cvećarskom poslu, kao rezani cvetovi, a mogu se gajiti i u bašti ili na balkonu uz posebnu negu.  Listovi kadife podsećaju na listove paprati, a cvetovi su slični plišu po teksturi i u raznim bojama.

Kada cveta kadifa

Kadifa dugo cveta pa će Vas ovo cveće veselim bojama i cvetovima uveseljavati od početka juna pa sve do ranih prvih mrazeva. Kada se gaju u vrtu, obično se seje uz ivičnjake.  Kadifa cveta u svim žutim i narandžastim nijansama, a ima i onih sa prošaranim cvetovima. Više vrste kadife daju krupnije cvetove, velike i do 12 cm, dok niže vrste daju cvetove veličine od 4 do 5 santimetara. Cvetovi mogu biti jednostavnije građe, ali ima i vrsta sa duplim cvetovima. Ranije vrste kadife imale su veoma jak miris, pa su ih naše bake zvale  “smrdljivci” . Novije vrste kadife  ipak se odlikuju slabijim mirisom.

kadifa cvece u vrtu

Razmnožavanje

Razmnožavanje kadife obavlje se semenom. Seme je smešteno u čauri koje je posle cvetanja lako sakupiti. Seje se od meseca marta do aprila, najpre u posebna klijališta, ali u slučaju da je temperatura iznad devet stepeni, može se sejati i direktno u zemlju. Kadifa je iz roda biljaka koje su jako su otporne i nezahtevne.  Klijavost semena je veoma dobra, statistika kaže da 95% semenki daje biljku. Tako da ne treba da brinete o količini semenja.

Uzgoj i nega

Kadifa voli uobičajenu zemlju iz bašte i položaj na suncu. Tako će lepo izrasti u žbuniće visine i do 70 cm. Ali visina zavisi i od vrste koju smo posejali, odnosno izabrali. Ako želimo visoku kadifu, moramo joj osigurati podupirače, kako se zbog kiše i vetra ne bi polomila. Kadifa se seje na razmaku od  20-30 cm, samostalno, ali može da opstane i u kombinaciji sa drugim cvetnicama. Tako ćete imati zanimljiviji „baštenski aranžman“.

Održavanje

Kadifa je vrlo zahvalna za negovanje i održavanje. Sa kadifom nema mnogo posla ni brige. Jednostavno, treba redovno skidati osušene cvetove, i kadifa će nastaviti da buja, cveta i bude poseban ukras u Vašem vrtu. Ne zaboravite redovno zalivanje, naročito tokom leta.

kadifa uzgoj gajenje

Kadifa kao lek

Kadifa ne spada u klasično lekovito bilje, ali je poznato dejstvo čaja od kadife u borbi protiv smanjenja mioma na materici.

Bolesti

Iako je zahvalna biljka koja ne zahteva posebnu negu, kadifa ipak nije previše otporna na napade puževa. Za ove napasti postoje posebni preparati koje možete kupiti. Možete probati i da po zemlji oko kadife pospete malo pepela od drva.

Cena semena kadife

Kako je pogodna za uzgoj i negu, kadifa je i povoljna finansijski. Kesice sa 100 semena kadife, mogu se naći za  50 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts