Prkos – saveti za gajenje u bašti i na balkonu u saksijama

Cveće prkos

Prkos, latinski naziv (Portulaca grandi flora) je baštenski cvet koji raste tek 10 do 15 cm u visinu, jer je puzajuća biljka. Ovo cveće širi se rastući po tlu i na taj način pravi prelepi pokrivač od cveća.

Prkos vodi poreklo iz  Južne Amerike. Prkos je raskošna biljka cvetnica koja se odlikuje neverovatnim spektrom boja cvetova ali I velikom otpornošću, kako mu i samo ime kaže. Kod nas se gaji kao jednogodišnja biljka, mada je vrlo često, zbog lakog razmnažavanja, godinama prisutan na mestu gde smo ga samo jednom posejali.

Kada cveta prkos

Prkos je biljka sa cvećem koje dostiže veličinu od 4 – 7 cm sa upadljivim  prašnicima. Cvetovi su pojedinačni, ili dupli, bez mirisa. Najčešće boje cvetova su pestelne: crvena, narandžsta, žuta, lila, bela…Stablo je dosta mesnato i bujno.

Cvetanje prkosa je ono što ga uistinu preporučuje za gajenje – cveta gotovo  neprekidno, od juna do prvih mrazeva i hladnih dana.

Cvetovi  prkosa preko noći i tokom oblačnog vremena se zatvaraju. Tek kad grane sunce, ponovo će vas obradovati svojom lepotom. Zato za prkos izaberite osunčano toplo mesto u bašti ili na terasi.

prkos cvece

Kako se sadi i seje prkos

Prkos se u vrtu sadi na sunčanim mestima. Pogoduje mu i relativno siromašno peskovito zemljište.

Sadnja prkosa se preporučuje u aprilu ili maju. Jednako će Vam uspeti da li ga sadite iz sadnica ili iz semena.

Prkos voli kamenite podloge, a pošto se širi, prijaju mu gredice, rešetkice, ograde…

Sejanje semena je lako. Bacite ga na podlogu, pa prekrijte tankim slojem zemlje. Zalijte i čekajte svega nekoliko dana do prvih izdanaka. Kada malo poraste, prkos će se sam razrediti. Iako ne traži kvalitetno zemljište, zahtevan je po pitanju svetlosti. Traži sunce i toplotu.

Kako se razmnožava prkos

Iako je jednogodišnja biljka, prkos se lako razmnožava sam putem semenja, pa će sledeće godine ponovo niknuti i izrasti njegova sledeća generacija. Prkos sam osipa svoje seme i lako se razmnožava.

Baš zbog toga se zove prkos. Ne možete ga lako iskoreniti. Biće vam potrebno par godina upravo zbog tog lakog razmnožavanjsa semenom.

prkos biljka gajenje

Kako se zaliva prkos

Zalivanje prkosa je neophodno preko leta , naročito tokom velikih vrućina i u sušnim periodima. Prihranjivanje prkosu nije potrebno, osim tokom perioda cvetanja. Ipak, i bez dodatnih djubriva, prkos će sigurno cvetati sve do kasne jeseni.

Uzgoj prkosa u saksiji

Prkos je veoma otporna vrsta. Osim u bašti, ili na balkonu, može se vrlo uspešno gajiti i u saksiji, žardinjeri. Nabavite seme prkosa u martu ili aprilu.

Spremite saksije i postavite ih u blizini ogradice ili gredica kako bi se prkos lepo proširio. Postavite na dno saksija malo peska ili kamenčića, delove ciglica…

Nabacajte seme u sredinu saksije, prekrijte tanjim slojem zemlje, zalijte, sačekajte nekoliko dana i obradovaće vas prvi izdanci.

Potrudite se da saksije budu na sunčanom mestu.

Cena semena prkosa

Cene semena prkosa se kreću od 250 do 300 dinara za kesicu sa 150 semenki prkosa. Klijavost je velika, pa ne brinite oko toga da li će izrasti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts