Banana dijeta – rezultati već nakon 7 dana

Banana dijeta je poznata još i kao jutarnja banana dijeta ili japanska dijeta. Nastala je pre par godina u Japanu i za vrlo kratko vreme je postala hit u svetu da bi čak u jednom periodu izazvala blagu nestašicu banana na tržištu.

Banana dijetu za mršavljenje je kreirao Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine zajedno sa suprugom Sumiko koja je farmaceut.

Osnova ove dijete je doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu na sobnoj temperaturi, što će rezultirati značajnim smanjenjem kilograma,  bez obzira na to šta ćete jesti u ostatku dana.

Dijeta je jednostavna i laka za praćenje a brojni Japanci su kroz svoja iskustva potvrdili i njenu uspešnost, navode njeni kreatori.

banana dijeta

Banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Skrob iz banana ima niži glikemički indeks, duže se vari, pa tako daje osećaj sitosti i blokira apsorbciju ugljenih hidrata – delimično.

S druge strane, voda, za koju se preporučuje da bude na sobnoj temperaturi,  poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi, odnosno apetit.

Osim poštovanja pravila o doručku sa bananama i vodom, ako želite da držite ovu dijetu, večernji obrok mora da bude pre 8 sati uveče i posle njega nema slatkiša! Ako baš ne možete da izdržite- uzmite neko slatko voće.

Još jedno pravilo pro držanju banana dijete je da se na spavanje ide pre ponoći  jer je poznato da postoji uzročno posledična veza izmedju kasnog odlaska na spavanje i gojaznosti.

Naravno, ako želite da potpuno ispoštujete banana dijetu i da dobijete očekivane rezultate, pravilo je da nema prejedanja, već da jedete onoliko koliko je dovoljno. Ž

Zabranjene namirnice

Mlečni proizvodi i alkohol se ne smeju konzumirati dok držite banana dijetu. Od napitaka je dozvoljena samo voda na sobnoj temperaturi! Banane koje koristite moraju biti sirove a nikako pečene, kuvane ili zaleđene.

Banana dijeta jelovnik

Ovde Vam nisu potrebni nikakvi posebni recepti za spremanje obroka. Samo treba ospoštovati doručak i ostale smernice o izbegavanju pojedinih vrsta hrane.

Doručak

Jedna ili nekoliko banana, dok ne osetite da ste siti i čaša vode na sobnoj temperaturi.

Ručak se sastoji od obroka po izboru uz poštovanje ranije navedenih smernica. Ako ogladnite uzmite užinu u vidu male slatke grickalice oko 15 sati.

Večera je takodje brok po izboru alo on mora biti pojeden pre 8 sati uveče. Nema dezerta ni slatkiša!

Vežbanje

Ova dijeta ne podrazumeva obavezno vežbanje, ali je svakako dobro danastavite sa treninzima ili da se makar rekreirate redovnim šetnjama.

Koristi od banana dijete

Uz ovu dijetu ćete redovno doručkovati što može da poboljša metabolizam i smanji prejedanje kasnije  tokom dana. Takodje, pošto doručak ne uključuje kafu, to će Vam pomoći da stabilizujete nivo glukoze i smanjite apetit.

Izbegavanje obroka nakon 8 sati uveče, umanjiće tendenciju večernjeg grickanja kalorične nezdrvae hrane.

Izbegavanje mlečnih proizvoda i slatkiša,  smanjuje količinu unetih kalorija i tako ograničava unos loših  masnoća i nezdravih šećera.

Nema izgladnjivanja!

I na kraju – banane su namirnice koje bogate vlaknima, vitaminima i kalijumom.

Banana dijeta – nedostaci

-Osobe koje pate od hipoglikemijemogu lošije reagovati na čiste ugljene hidrate za doručak.

-Ako ste nedisciplinovani, verovatno je da ćete u okviru ručka i večere da se prejedete kako biste nadoknadili propušteno. U tom slučaju, rezultati će verovatno izostati.

Očekivani rezultati

Ako se pridržavate navedenih pravila, očekujte da ćete za 7 dana izgubiti od 1 do 5 kilograma.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts