Noćna frajla (noćurak) – saveti za gajenje u vrtu i saksijama

Cvet noćna frajla

Noćna frajla, latinski naziv ( Xesperis matronalis) je dvogodišnja biljka koja je sa svojim raskošnim cvetovima, mirisom I živim bojama leti  idealna za ukrašavanje balkona I vrtova. Poreklom je iz Evroazije., a jako dobro se odomaćila u Sredozemlju. Stablo noćne frajle je nežno I tanko, razgranato ili žbunasto, ali  može da izraste u visinu I do jednog metra. Postoje I niže vrste koje su gušćeg žbuna.

Noćna frajla ili noćurak je omiljena biljka cvetnica medju ljubiteljima mirisnog sveća, jer njen miris tokom letnjih noći je više nego zanosan I opojan.  Noćnu frajlu krase  sivozeleni listovi i ljupki cvetovi od po četiri latice u raznim bojama.

Kada cveta noćna frajla

Noćna frajla cveta krajem proleća i početkom leta.Nekoliko meseci ćete uživati u nestvarnim noćnim mirisima ove opojne dame koja svojevrsno živi samo noću.  Cvetovi su sitni, vrlo mirisni, roze, bele i boje lavande. Danju su zatvoreni, a otvoreni preko cele noći, kako I samo ime cveća kaže.

nocna frajla cvece

Gajenje

Noćna frajla voli svetla i polusenovita mesta kao  i bogato humusno, dobro propusno zemljište. Noćna frajla je inače dobar izbor za baštovane koji su početnici zato što je vrlo  otporna na razne nepovoljne uslove i ne zahteva neku posebnu negu. Dakle, ako ste početnik u ulepšavanju vrta, slobodno se odlučite za noćnu frajlu, teško da nećete uspeti! Uzgoj nije zahtevan. Odgovaraće joj zemlja bogata krečnjakom ili glinom, a za nju izaberite položaj na sunčanoj ili delimično senovitoj strani bašte ili balkona.

Može se saditi I u kombinaciji sa drugim biljkama cvetnicama, pa ćete tako danju imati cvetove vrste koja cveta po suncu, a noću frajline otvorene mirisne latice.

Setva i sadnja

Seme noćne frajle se seje u proleće, najčešće u martu mesecu. Seje se na razdaljini od po oko trideset santimetara. Setva nije komlikovana. Jednostavno,  stavite u pripremljeno udubljenje dve do tri semenke I prekrijte zemljom. Dovoljno je samo ovoliko semenki jer se noćna frajla širi bogato u vidu žbuna, I to gustog., a I klijavost semena je dobra. Zasejano seme redovno zalivajte, sačekajte prve izdanke I pripremite se za letnje noći opojnog mirisa. Noćna frajla se može I sama razmnožavati osipanjem svog semena nakon cvetanja. Poznato je da ne voli presadjivanje.

Za bašte je najlepše da zasejete celu lejicu ili ivice uz staze. Dobićete tako pravi noćni mirisni cvetni tepih!

nocna frajla nocurak

Gajenje u saksiji

Ako nemate vrt, noćnu frajlu uspešno možete gajiti u saksiji, žardinjerama, čak I u teglama. Možete je gajiti I u sobnim uslovima, mada će na otvorenom uvek brže rasti I davati lepše cvetove.

U saksiju srednje veličine posejte po tri semenke, zajite I čekajte da proklija. Onda je treba postaviti na sunčano mesto na balkonu ili svetlarniku u kući. Iako će cvetovi noćne frajle tokom dana biti zatvoreni I smežurani, nemojte da brinete, s prvim odlaskom sunčevih zraka, kreće otvaranje latica.

Nega i održavanje noćne frajle

Za negu I uzgoj noćne frajle, biće dovoljno da je redovno zalivate i prihranite jednom mesečno. Ako želite da žbunić noćne frajle bude gušći, dok frajla raste, skraćujte joj vrhove, pa ćete dobiti nižu, ali kompaktniju biljku sa puno cvetova.

Cena semena noćne frajle

Ako želite opojan miris tokom celog leta na balkonu ili u bašti, nabavite seme noćne frajle. Cena kesice sa 30 semenki ove biljke može se naći po ceni od oko 150 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts