Fikus bendžamin – sobno cveće

Sobno cveće fikus bendžamin

Fikus bendžamin, latinski naziv (Ficus benjamina) je idealna biljka, odnosno sobno cveće za oplemenjavanje životnog prostora, pravi je ukras doma i tokom zimskih dana.

Fikus broji preko 700 vrsta, i poreklom je iz tropskih azijskih predela, Indije I Malezije. Fikus bendžamin je verovatno nazastupljeniji medju vrstama koje se gaje u zatvorenom prostoru.

Dok je još niskog rasta, može se vršiti oblikovanje u “bonsai” formi.

Fikus bendžamin odlikuju skladno opuštene grane sa malim, ovalnim listovima koji imaju zašiljene vrhove. Listovi nekad mogu biti prošarani i dugi su 5 do 8 centimetara, a debeli oko 2,5 cm.

Fikus bendžamin, gajen u stanu može da poraste u visinu i do 3 metra. Uz pravilno i pažljivo gajenje, imaćete predivno tropsko drvo u stanu.

Nega i gajenje fikusa u saksiji

U stanu, odnosno u sobi, fikus će fino uspevati u saksiji, na svetlim pozicijama, na oko metar udaljenosti od prozora. Najbolje je da ga okrenete prema jugu i izbegavato premeštanje, jer ako mesto gde držite fikus u saksiji stalno menjate, biljka može da strada, odnosno, listovi počinju da opadaju. Ova biljka u saksiji ne voli česte selidbe.

Bendžaminu prija humusno zemljište u koje ćete dodati pesak.

fikus bendzamin nega i gajenje

Zalivanje

Fikus bendžamin zalivajte dva puta sedmično. Tokom zime zalivajte nešto redje.

Traži veliku  vlažnost, zato fikus  treba orošavati, najbolje ustajalom vodom.  Opadanje listova je čest problem kod ove vrste fikusa. Listovi mogu da opadaju ako fikus nije u prostoriji sa dovoljnom valžnošću vazduha.

Stoga biljku držite udaljenu od radijatora i grejnih tela, izbegavajte podno grejanje, klima uredjaje, ali I promajna mesta  poput pozicije pored vrata.

Za vreme mirovanja zimi, zalivajte ga na desetak dana.

Osim orošavanja, u zimskim periodima dobro je da saksiju sa bendžaminom stavite u široku tacnu koju ćete ispuniti vodom i šljunkom.

Održavanje fikusa bendžamina

Zemlju u kojoj držite fikus, treba djubriti u martu. Izbegavajte prihranu od novembra do kraja januara. Minimalna temperatura tokom zime mora biti 13 stepeni. Ne prijaju mu nagle promene u temperaturi.

Presadjivanje

Fikus bendžamin se kao još mlada biljka presađuje se jednom u godini obavezno u veću saksiju.

Mlade biljke se presađuju u proleće. Na dnu saksije treba staviti malo sitnog stiropora i komadiće crepa. Zemlja u koju presadjujete fikus treba da je bogata humusom i rastresita.

Kod odraslih biljaka, nije potrebno presadjivanje već menjanje površinskog sloja zemlje, dva puta godišnje, početkom proleća i početkom jeseni.

Prihranu tečnim gnojivom počnite nakon 45 dana, od datuma presadjivanja.

Orezivanje

Fikusu će prijati manje rezanje s vremena na vreme, koje će pomoći da se biljka lepše oblikuje u da uspešno napreduje.

fikus bendzamin sobno cvece

Razmnožavanje

Fikus razmnožite reznicama koje se skidaju u proleće. Potreban vam je izdanak sa bar dva para listova. Reznice treba da budu duge od 8 do 10 cm.

Po skidanju reznice, potpite rezani deo u hormonski preparat za oživljavanje i reznice zabodite u rupice u saksiji prečnika oko 10 cm.

Listovi treba da su što bliže zemlji. Zalijte obilno I pokrijte folijom. Vetrite po malo svakodnevno da se ne desi truljenje.

Reznice treba držati na temperaturi od oko 25 stepeni, a nakon tri sedmice, skinite zaštitnu foliju, a biljku posadite u saksiju sa odgovarajućim supstratom.

Bolesti fikusa

Fikus bendžamin  uz pravilan uzgoj, može da živi I 15 godina. Ipak, nije baš otporan na štitaste vaši. U tom slučaju, očistite lišće vlažnom krpom. Ali, ako vaš fikus napadne crveni pauk, moraćete da ga odbranite insekticidom.

Cena biljke fikusa

Odrasla biljka fikusa bendžamina košta od 6000 do 8 000 dinara .

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts