kada cveta vinka

Vinka, nega i gajenje

Cveće vinka

Vinka, latinski naziv (Catharanthus roseus) je biljka koja je poreklom iz tropskih krajeva, tačnije sa Madagaskara. U našim krajevima, gaji se kao jednogodišnja biljka cvetnica.

Za gajenje se uglavnom koriste novije vrste, niske rastom koje dostižu visinu od oko 20 cm.

Vinki pogoduju polusenovita mesta za uzgajanje, kako u bašti ili vrtu, tako I u saksiji ili žardinjeri.  Postoje žbunaste i padajuće vrste vinke koje su podjednako polularne.

Cvetanje

Ovo cveće krase  tamnozeleni listovi sa belom žilicom u sredini. Cvetovi vinke su veličine od 2 do 4 cm, a cvetaju u raznim bojama – beloj, roze, ljubičastoj…Cvetovi vinke rastu iznad listova a veličina cveta zavisi od vrste koju ste izabrali. Imaju po pet latica.

Cvetanje vinke počinje u aprilu i traje do prvih jesenjih mrazeva

kada cveta vinka

Razmnožavanje

Razmnožavanje vinke obavlja se setvom krajem zime ili početkom proleća.

Ako vinku posejete kasnije, kasnije će početi i njeno cvetanje. Seje se u tresetni suptrat i treba je pokriti nakon setve, radi boljeg nicanja. Nicanje će početi za oko nedelju dana ako ste joj obezbedili temperaturu od oko 25 stepeni.

Kad se razviju prva dva lista vinke, počnite prihranu i blago snizite temperaturu, za oko 3 stepena.

Sa rasadjivanjem možete početi nakon mesec dana. Ako u saksije sadite po jednu biljku, odgovaraće saksija veličine od 9 cm. Ako stavljate po tri vinke, koristite saksije veličine od 15 santimetara.

Od trenutka  presađivanja do potpune zrelosti vinke, proćiće oko 9 nedelja. Tek onda vinku prenesite u baštu ili na balkon.

Nega, održavanje i zalivanje

Vinka traži  temperaturu zemljišta koja ne bi trebalo da ide niže od 20 C. Pošto joj je više potrebna vazdušna nego zemljišna vlaga, neka vlažnost vazduha bude oko 80%. Omogućite joj i dovoljno svetlosti, ali bez direktnog izlaganja suncu.

Vinku treba je oprezno zalevati, I to tek kada je supstrat prosušen. Sa razvojem biljke, povećavajte prihranu. Takodje, potrudite se da povremeno rosite listove.

Vinka se koristi u medicini jer je njen mlečni sok, bogat alkaloidima.

vinka uzgoj i nega

Bolesti

Vinka stabilno raste I otporna je biljka pa je bolesti uglavnom zaobilaze. Sa obolenjima nećete imati problema ako poštujete savete za negu i uygajanje u vezi sa temperaturom I zalivanjem. Dakle, za početnike idealna biljka jer se relativno lako neguje.

Vrste vinke

Kada rešite da kupite seme ili sadnicu vinke, izaberite vrstu koja vam najviše odgovara. Ima vrsta kao što je na primer SunShower, sa blago polegnutim položajem. Poznata je vrsta „Apricot“, koja cveta u boji kajsije.

Od vrsta koje rastu usprvno postoje vrste kao što je „Violet with Eye“, sa tamno ljubičastim cvećem, onda vrsta koja cveta u nijansama roze boje – „SanStormBuch“, ljubičasta vinka – „Orchid“, zatim sa roze-belim cvetovima  „IoyPink“, ili pak ona sa crvenim centrom cveta -„Scarlet with Eye“.

Kako se sadi vinka

Kada vinku sadite na otvorenom, nemojte saditi više od 20 biljaka po metru kvadratnom. U žrdinjere, vinka se sadi u broju od 4 sadnice po dužnom metru.

Cena semena i sadnica vinke

Ako ćete vinku sejati, kesica sa 100 semenki staje oko 200 dinara. Za spremnu razvijenu sadnicu treba izdvojiti oko 100 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts