Zašto žene treba da slave Dan žena 8. mart?

Kada kažete 8. Mart, odmah pomislite na trošak, poklone, cveće za učiteljice, vaspitačice, mame, bake… Mnoge žene kažu da ne slave ovaj praznik zato što ga vezuju za (ne)pažnju muškaraca, koji svoje drage supruge i devojke prihvataju „zdravo za gotovo“ ne pokazujući uvek poštovanje i divljenje za sve ono što one urade u samo jednom danu.

Većini muškaraca dan se završava onog trenutka kada izađu iz kancelarije i tu se uglavnom, završavaju i njihove obaveze. A ženi? Naravno da ne, zato što žena, kada dođe kući skida svoje poslovno odelo i da navlači ono drugo – kuhinjsku kecelju, i tako sa jednog posla uskače na drugi. Kada je gotov ručak, tu su sudovi, kuhinja, pa još more obaveza posle toga. Vraćaju decu sa treninga, rade domaće zadatke i sve su to poslovi koji se podrazumevaju. Zato, pomalo ljute zbog te neravnopravne podele obaveza, kažu da ne slave praznik.

dan zena osmi mart

Ali, to je njihov izbor. One su savršene, one mogu sve. Druge su odlučile da se ne udaju i da nemaju decu, zato što žele slobodan izbor, posvetile su se svojim karijerama i one slave taj praznik. I one su u pravu. Dan žena je internacionalni praznik, i svaka žena treba da ga slavi u znak sećanja na sve one žene koje su se borile i izborile, da mi danas imamo mnogo više prava na poslu, nego što su one imale. Radile su u fabrikama, imale male plate i u lošim radnim uslovima. Zbog toga su žene Njujorka 8. Marta 1857. godine održale protest i tražile bolji položaj žena koje rade. U godinama koje su dolazile, one su i dalje protestovale, a pamti se 1908. godina kada je opet u Njujorku 15000 žena izašlo da maršira, zahtevajući pravo glasa. Tog dana je u jednoj fabrici nastradalo u požaru 129 žena koje su bile zaključane i nisu mogle da izađu. Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi, 1921. godine odlučeno je da se 8. mart, u celom svetu proglasi Međunarodnim Danom žena.

Dugogodišnja borba žena rezultirala je uvođenjem osmočasovnog radnog vremena, uvođenjem prava na trudničko i porodiljsko odsustvo, ravnopravnost u odlučivanju i na poslu, mogućnost da imaju platu iste visine kao i muškarcu.

Zbog toga, žene, slavite 8. Mart, imate razloga za to. Ako i dalje sumnjate, pokušajte da se u nekom zamišljenom vremeplovu vratite u 1900-tu godinu, i da budete zaposlena žena. Ne želite? Eto, to je razlog. Tada je bilo nezamislivo loše za žene. One su se izborile za vas, za nas.

Zato, drage naše dame, slavite Dan žena! Ako ste uspešna poslovna žena – slavite 8. Mart! Ako ste majka i supruga koja brine o svojoj porodici – slavite 8. Mart! Nisu vam potrebni pokloni od muškaraca. Vi ste njihov poklon svih 365 dana u godini, samo toga nisu svesni.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts