Noć kada sam izumeo 3D štampač

Pronalazač 3D štampača, Čak Hal, nedavno je dao intervju za CNN. Ovome 74 godine starom izvršnom potpredsedniku i glavnom tehnološkom rukovodiocu 3D Sistema (kompaniji osnovanoj na njegovoj projekciji: 3D štampaču), možete se obratiti sa Čarli, Čarls, Čak – kako god poželite. Njemu je sve to uredu. Čak zrači srdačnim osmehom dok seda sa CNN u Frankfurtu, Nemačka.

Godine 1983, Hal je radio mali posao koji se sastojao u pravljenju teških premaza tabele pomoću ultraljubičastih lampi. Kada je predložio novi način korišćenja UV tehnologije – da brzo pretvori kompjuterske dizajne u radne prototipove- Halu je data mala laboratorija da se u njoj igra večerima i vikendima.

Hal je eksperimentalisao mesecima, na svoju ruku, sa plastikom- potom se jedne noći, nešto predskazalo…

ko je izumeo 3d stampac

CNN: Kada ste počinjali, koji ste tačno materijal koristili?

Hal: Vrstu materijala nazvanu ’’fotopolimers’’. Ovo su tipični materijali na bazi akrilika koji ostaju tečni dok se ne udare sa-da kažemo- ultraljubićastim svetlom. Zatim, oni momentalno postaju čvrsti. Dakle, imate kacu ove tečnosti i ultraljubičasto svetlo da ga pretvorite u čvrst komad plastike.

CNN: I to je osnovni metod?

Hal: To je osnovna metodologija. To se nikada nije promenilo.

CNN: Ko je bio prva osoba kojoj ste to pokazali?

Hal: Moja žena. Imao sam dobar komad i pozvao gore, dobio je u njenoj pidžami i rekao joj da siđe dole do laboratorije i pogleda ovo.

CNN: Šta je rekla?

Hal: ’’Ovome je bolje da bude dobro’’ (Smeh)

Intervju-cak-Hal

CNN: A potom, kada ste videli 3D štampač ’’skinut’’?

Hal: Pa, to je zaista procvetalo tek u poslednjih par godina- u smislu zaista enormnog rasta i priznanja. Tu ima zaista puno stvari koje su doprinele do toga, mislim: mnoštvo medicinskih aplikacija opsedaju ljudsku maštu; uz jeftine mašine dobijate hobiste zainteresovane za izmišljanje i građenje korišćenjem 3D štampača.

CNN: Kako se proces razvio u ono što je danas?

Hal: Jedna od najznačajnijih promena je osnovna tačnost koju možete postići: zato što se materijal kreće od tečnosti do čvrstog stanja, imajući tendaciju da se skuplja i tu mogu nastati izobličenja. Tako da gradeći ove delove dobijate neka odstupanja i izvitoperene ivice. Ali ta hemikalija je znatno unapređena, tako da sada gotovo nema izobličenja. Takođe, fizička svojstva: u početku su materijali bili vrlo kruti- oni bi se lako slamali. Danas imate jako dobre, plastične materijale.

CNN: Čujem reč ’’demokratizacija’’ zastupljenu oko 3D štampača. Da li je to važno za vas?

Hal: Cela primesa ove tehnologije bila je forsiranje kreativnosti, te promena u dizajnu produkta i manufakturi, i tako dalje. Na individualnom nivou, mislim da je većina uzdržana do potrebe: ušli smo u kompjutersku eru i sve je na ekranu ili daljinskom upravljaču, nekako smo propustili opipljiv rezultat. Ovo je sredstvo za konvertovanje nečega sa računara u realnost na direktan način.

CNN: Možete li da zamislite sve ovo?

Hal: Nije na nivou potrošača. Uvek sam razmišljao u terminu projektanata – u smislu njihovih skupih CAD računara i tako dalje.
CNN: Koliko procenjujete da industrija vredi danas?

Hal: Mislim, pa, u smislu ukupne robe i usluga, to iznosi oko 3 milijarde dolara godišnje, a to zapravo raste velikom brzinom.

CNN: Postoji li ograničenje za ono što 3D štampač može da uradi?

Hal: Postoje ograničenja za sve. Dakle, neka ograničenja 3D štampe su: karakteristike materijala, brzina, pravljenje miliona stvari. Ali sve konkurentske kompanije konstantno pomeraju te granice, pa ako planirate budućnost, čini se da će ove granice biti potučene u nekoliko narednih godina.

CNN: Šta tr je najviše iznenadilo?

Hal: Mene, neke od medicinskih aplikacija. To nisam očekivao, i čim sam počeo da radim sa pojedinim medicinskim vizionarima, postalo je sasvim jasno da će ovo funkcionisati.

CNN: Šta će tvoja žena reći?

Hal: Ona je verovatno veći entuzijazista od mene, tako da je ona veoma uzbuđena oko cele ove stvari.

CNN: Napravio si svoje otkriće pre 30 godina: kako si se osećao za ovih 30 dugih godina? Mislim, to je eksplodiralo, zar ne?

Hal: Pa, znaš da sam star dovoljno da sam odavno trebao biti u penziji, ali veoma je interesantno što nisam. Ovo je zaista interesantno putovanje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts