Kako napraviti police za knjige

Police za knjige – predlozi za samostalno pravljenje polica za knjige

Ako ste ljubitelj knjiga i vremenom ste stvorili zavidnu kolekciju, što od poklona, što od kupovine, sigurno su vam potrebne nove police, da vaše omiljene knjige ne bi bile razbacane svuda po kući ili stanu. Police koje se nude u salonima nameštaja obično su skupe i nedovoljno zanimljive, tako da ne opravdavaju svoju cenu. A zašto bi ste i kupovali običnu policu kada možete sami da napravite pravo malo praktično remek delo? Pogledajte naše predloge i obogatite svoje prostorije predivnim policama.

Polica za knjige od merdevina

Sigurno imate neke stare merdevine koje vam samo zauzimaju prostor u podrumu ili ostavi i polako se spremate da ih bacite. Mi imamo ideju! Napravite policu za knjige ili nešto drugo od njih. Možete ih prelakirati ili prefarbati bojom za drvo, ili ostaviti tako stare, u zavisnosti od toga koji izgled želite da postignete. Prikačite ih za zid pomoću nekoliko velikih eksera ili na bilo koji drugi način, u položaju koji vam odgovara. Možete ih zakačiti horizontalno na dva zida i tako ćete dobiti neobičnu i praktičnu policu za knjige.

polica-za-knjige-merdevine

Skejt-polica za knjige

Ovo vam sigurno nije do sada palo na pamet? Ovakva polica može biti savršen poklon za ljubitelje skejta ili prosto dodatak koji će svaku prostoriju učinitu zanimljivijom. Potrebna su vam dva skejta i četiri metalne šipke, a uz malo truda i alata možete napraviti neobičnu policu na koju možete smestiti knjige ili šta god drugo želite. Dobro u vezi sa ovim policama jeste to što šafovima možete menjati razmak između dva skejta u zavisnosti od toga šta ćete postaviti na policu.

skejt-polica-za-knige

Polica za knjige od kaiševa

Ova polica i nije polica u bukvalnom smislu reči, ali ovakav način skladištenja knjiga ujedno je lepa dekoracija svakoj sobi, a i praktično za odlaganje knjiga. Potrebna vam je metalna poluga na koju ćete okačiti kaiševe, i nekoliko kaiševa. Za klasičniji izgled upotrebite iste kaiševe, a ukoliko želite da se poigrate, možete koristiti kaiševe raznih veličina i boja. Slobodno se poigrajte i kombinujte onako kako vama odgovara.

konopci-polica-za-knjige

Polica za knjige od gajbica

Sigurno imate neke stare drvene gajbice za skladištenje voća ili tako nečega koje vam nisu potrebne i ne znate šta sa njima da radite. Ako su dobro očuvane, mogu poslužiti kao osnova za dobru policu za knjige. Ovakva polica se lako sklapa (i rasklapa), i lako se premešta sa jednog mesta u prostoriji na drugo, gde god vam odgovara. Ako vam se čini da je previše jednostavno, nemojte zaboraviti da je ponekad lepota baš u jednostavnosti. Možete po želji obojiti gajbice različitim bojama i tako razveseliti svoj prostor.

gajbice-polica-za-knjige

Nevidljiva polica za knjige

Ako ste ljubitelj minimalizma ova polica sigurno će vas oduševiti. Takozvana nevidljiva polica za knjige sigurno se uklapa u svaki ambijent i oduzima dah svima koji je vide. Iako se čini da je komplikovano, zapravo i nije. Potrebni su vam šrafciger, metalni držač za zid i naravno, knjige. Naš savet je da naravite više ovakvih polica po sobi, na koje ćete naslagati po nekoliko knjiga, koje će vam zbog preglednosti uvek biti na dohvat ruke.

nevidljiva-polica-za-knjige

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts