|

Robotske kosilice za pametna domaćinstva

Nega travnjaka je neophodan i neizbežan zadatak održavanja, koji morate redovno planirati. Travnjaci se kose od ranog proleća do sredine jeseni, kako bi zadržali lep i negovan izgled. 

Za košenje travnjaka koriste se kosilice za travu, koje mogu biti na motorni, akumulatorski ili električni pogon. Inovacija na tržištu su robotske kosilice, koje same obavljaju proces košenja. 

U nastavku ćemo vas upoznati sa vrstama kosilica i prednostima svake od njih, ali to nije sve. Donosimo vam i korisne savete za košenje trave. Vaš travnjak i vaš vrt će ove sezone izgledati savršeno!

Zašto je košenje trave važno?

Pored najočiglednijeg razloga, održavanja urednog izgleda travnjaka, košenje je važno i zbog sledećih faktora:

  • Omogućava pravilan rast trave. Redovno košenje travnjaka obezbediće da trava raste ujednačeno i da u svim delovima travnjaka ima istu boju i dužinu. Redovnim košenjem ćete unaprediti estetski momenat vaše okućnice.
  • Prirodno đubrenje. Kada ostavite pokošenu travu na travnjaku, ona se raspada i meša sa zemljom, kako bi je obogatila. To poboljšava opšte zdravlje i izgled trave.
  • Zdravija trava. Kada redovno kosite travnjak, to pomaže da najzdravije vlati trave rastu i razmnožavaju se. Na ovaj način možete poboljšati opšte zdravlje i izgled dvorišta.
  • Uređen travnjak. Sveže pokošen i pokošen travnjak povećava privlačnost vašeg doma i doprinosi lepoti vašeg pejzaža.

Koje vrste kosilica postoje?

Nekada su sve kosilice za travu radile na benzin, a njihovi motori sa povlačenjem su se oslanjali na vašu snagu i unutrašnje sagorevanje, kako bi počeli sa radom. Danas je dostupno mnogo više opcija – kosilice za travu rade na akumulator, električnu energiju, a postoje čak i robotske kosilice! 

Ako ste prvi put kupujete kosilicu za dvorište, pravite pametnu investiciju – ovo je uređaj koji svako domaćinstvo treba da poseduje. Kako biste lakše odabrali model koji je idealan za vaše potrebe, upoznajmo performanse svake od navedenih vrsta:

Električne kosilice

Električne kosilice se napajaju na struju. Odlične su u košenju trave, ekološki su prihvatljive, jer ne zagađuju životnu okolinu, tiho rade. Idealne su za manje površine za košenje, jer ste ograničeni kablom koji je utaknut u izvor strujnog napajanja.

Pored toga što su tihe i veoma efikasne, njihovo održavanje je prilično svedeno – nema svećica, filtera goriva i ulja koje treba menjati. Nema isparenja benzina, stoga su i ekonomičnije.

Akumulatorske kosilice

Akumulatorske kosilice su takođe popularan izbor. Kod ovog modela nema kablova, jer se napajaju baterijom. Baterija će zahtevati punjenje, nakon svakog košenja, a kosilica će raditi sve dok se baterija ne isprazni. Ako se odlučite za ovaj model, a imate veliko dvorište ili okućnicu, idealno je da imate rezervnu bateriju, kako ne biste prekidali košenje.

Jačina baterija naznačena je u voltima ili amperima. Što je jačina veća, kosilica će raditi duže. Inače, akumulatorske kosilice su pogodne za ljude koji brinu o ekologiji, efikasne su i snažne.

Motorne kosilice

Motorne kosilice pokreće gorivo – benzin. Jake su, teške, otporne. Sa malo održavanja trajaće decenijama, jer je ovaj tip kosilice najmanje podložan kvarovima. Sa lakoćom mogu da kose travu vašeg travnjaka, kao i korov. Obzirom da se napajaju gorivom, nema kabla koji bi ograničio mobilnost, te ih možete koristiti i na većim površinama.

Motorne kosilice su teže od električnih i akumulatorskih, te vam je potrebna veća snaga da biste ih gurali. Međutim, one nude i veću snagu košenja. Glasnije su od drugih modela kosilica i zahtevaju redovno održavanje motora, kako bi radile besprekorno. Emituju ugljen monoksid i dioksid u atmosferu, što nije baš ekološki, ali u pitanju su male količine.

Robotske kosilice

Najnoviji model koji se pojavio na tržištu su robotske kosilice, koje imaju moderan izgled, ali i odlične funkcionalnosti. Napajaju se na baterije, a vođene su graničnom žicom ili senzorima, koji im omogućavaju da prilikom košenja izbegnu prepreke. Jednom instalirane, robotske kosilice će automatski kositi travu, bez potrebe za bilo kakvom intervencijom, osim ako ne želite da promenite raspored ili podešavanja.

Ovaj model kosilica zahteva vrlo malo održavanja, bezbedan je za upotrebu i dozvoljava vam da se bavite drugim aktivnostima, dok obavlja posao košenja samostalno. Prilikom odabira, vodite računa o veličini površine za košenje – robotske kosilice su odgovarajuće za košenje površina do 2000 kvadratnih metara.

Saveti za uspešno košenje

Morate biti svesni kada i kako da kosite svoj travnjak da biste postigli maksimalne rezultate. Učenje ispravnih tehnika je od suštinskog značaja da bi se obezbedilo zdravlje trave, zbog čega je neophodno uzeti u obzir sledeće elemente tokom sezone košenja:

  • Kosite samo 1/3 visine trave. Prekratko košenje može oštetiti travu i negativno uticati na njen rast. Štaviše, ovo takođe podstiče rast korova, što može ugroziti zdravlje trave.
  • Upoznajte svoju vrstu trave. Pomaže da znate koja vrsta trave raste na vašem travnjaku. Ovaj detalj je neophodan za određivanje optimalne visine na kojoj bi trebalo da raste. Možete kositi u skladu sa tim da biste održali idealnu dužinu sečiva.
  • Različiti obrazac košenja. Promena šeme i pravca košenja travnjaka će pomoći da se spreči da trava dobije iskrivljen izgled i unapredi uspravan rast.
  • Kosite kada se trava osuši. Košenje mokrog travnjaka može dovesti do toga da se trava slepi i da uspori vaš rad, a vi ćete potrošiti više vremena nego obično na košenje. Preporučljivo je izabrati suv dan, najbolje ujutru ili uveče, kako bi se posao obavio brzo i efikasno. Štaviše, to će vam pomoći da izbegnete iscrpljenost od vrućine.
  • Travu koja raste u senovitim predelima kosite na većoj visini. Trava koja raste u senci drugih biljaka i zimzelenog drveća možda neće dobiti adekvatnu ishranu, vodu i sunčevu svetlost ako je prekratka. Najbolje je da je držite dužom u ovim oblastima kako biste unapredili njeno zdravlje.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts