orhideja cveće

Orhideja – nesvakidašnji ukras doma

Cveće orhideja

Оrhidејa, latinski naziv porodice kojoj pripada (Asteraceae) je biljka koja je  od davnina simbol lepote i ljubavi. Cvetni aranžmani od orhideja popularni su na venčanjima I mnogim prilikama.

Ima više od 750 rоdоvа оrhidеја i prеkо 30.000 hibridа kojih je s vremenom sve više.

Svaka sorta orhideje traži drugačije uslove. Izаbеritе cveće orhideje kojem će prijati uslovi u vašem domu.

orhideja cveće

Gajenje i nega

Najvažniji uslov za uzgoj je osvetljenje. Direktni sunčevi zraci mogu spaliti ovu biljku a s druge strane slabije svetlo usporava njen rast i cvetanje može izostati. Izaberite za vašu orhideju mesto pored prozora koji ima roletne ili zavese.

Boja listova će vam pokazati da li svetlost odgovara orhideji. Zdrava biljka ima svetlo zelene jake listove. Kad lišće potamni to znači da nema dovoljno svetla dok žuti listovi pokazuju da svetlosti nema dovoljno. Zato u skladu sa ovim znacima koje vam orhideja šalje, birajte pogodno osvetljenje – sklonite je sa svetla ili je premestite na svetliju poziciju. Kao reakcija na svetlost može se javiti i opadanje listova.

Orhideje kojima odgovara slabija svetlost I koje su pogone za držanje na severnoj i istočnoj strani su  Paphiopedilum, Phalaenopsis i Oncidium.

Vrstama: Cattleya, Dendrobium i Vanda treba obezbediti toplija mesta sa jačim svetlom.

Od maja do septembra može doći do pomenutog spaljivanja biljke zbog svetlosti, pa ih onda sklonite s prozora I udaljite od izvorasvetlosti.

Obrezivanje cvetne drške se obavlja u dužini od pola centimetra iznad trećeg zgloba biljke.

Održavanje i uzgoj

Orhideje akumuliraju energiju ako se drže na visokim temperaturama I tu energiju koriste tokom noći. Bez ovog procesa nema zdravog razvoja ni cvetanja. Najbolja temperatura zauzgoj je od 18 pa čak do 30 stepeni.

Hladnoća može da uzrokuje opadanje listova I njihovo žutilo.

Ako ne postignete balans izmedju 3 važna faktora za uzgoj orhideja, one neće dobro napredovati. U odnosu na sortu prijaće im visoka ili niska vlažnost, visoka ili niska temperatura pase dobro raspitajte pri kupovini ove biljke.

Tropske vrste orhideja na primer ne vole jako velike temperature. Prija im visoka vlažnost.

Najoptimalnija  vlažnost vazduha je od 50% do 70 odsto.

Cvetanje orhideja

Cvet orhideje je njen najjači adut zbog kojeg je ona omiljena sobna biljka. Orhideja cveta u skoro svim kombinacijama boja.

orhideje nega uzgoj

Zalivanje

Leti, za vreme toplih I sušnih dana, povećajte vlažnost tako što ćete potopiti saksiju sa orhidejom u sud sa vodom. Posle potapanja ocedite ostatak vode koji ne sme da ostane u tacni.

Ovo može da utiče na koren biljke koji može početi da truli. Više orhideja možete tretirati tako što ćete ih držati u grupi na poslužavniku u koji ćete sipati vodu I staviti vlažne kamenčiće. Tako će orhideje uz ovo isparavanje stvoriti svojevrsnu mikroklimu koja im odgovara.

Zalivanje ili orošavanje nemojte obavljati kasno popodne ni uveče jer pad temperature u tom dobu dana, izaziva nepotrebnu kondenzaciju koja može da izazove truljenje biljke.

Orhideje treba zalivati u rano jutro. U zavisnosti od doba godine prilagodite zalivanje. Jednom nedeljno ih zalivajte zimi a leti dva puta sedmično.

Voda iz česme nije pogodna za zalivanje, najbolja je kišnica ili odstajala voda da biste orhideju zaštitili od hlora.

Temperatura vode treba da bude slična sobnoj temperaturi. Pretopla I hladna voda oštećuje orhideje.

Presađivanje orhideja

U prirodi orhideje rastu u blizini stabala drveća, na samom stablu ili korenu drveta. Pošto u prirodi ne dolaze u dodir sa zemljom to treba imati u vidu pri presadjivanju.

Orhideje ne presadjujte u saksiju u kojoj je obična zemlja, već izaberite mešavinu mahovine, kore drveća, lišća, korena paprati. Ovaj supstrat može se kupiti u specijalnim radnjama I poljoprivrednim apotekama.

Orhideje ne vole velike saksije. One znaju da uspore rast biljke jer u većim saksijama koren će se razvijati nauštrb nadzemnog dela biljke. U saksiji koja je manja, orhideja će bolje napredovati.

Sadnja se može obavljati u plastične, glinene ili razne dekorativne posude ili saksije. Presađuje se posle cvetanja, obično u proleće, u razmaku od dve, tri godine.

Orhideje zasađene u glinenim saksijama treba  češće zalivati jer se izušuju nešto brže. Dobre su  saksije sa drenažnim otvorom jer za koren orhideje nije dobar stalni kontakt sa vodom zbog truljenja.

Za sorte kojima prija jača svetlost dobre za sadnju su providne staklene posude, tako svetlost dolazi I do korena.

Cena biljke orhideje

Orhideja nije jeftino cveće – biljku možete kupiti po ceni od 2 000 do 7 000 dinara u zavisnosti od sorte.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts